Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice oko dva posto, na 82,74 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 2,7 posto, na 81,27 dolara. U UBS-u očekuju da će cijena barela u Londonu nastaviti rasti idućih mjeseci prema 90 dolara.

Na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika odlučeno je da se ostaje pri dosadašnjem planu o povećavanju proizvodnje u decembru za 400 hiljada barela dnevno. Tako je OPEC+ odbio znatnije povećati proizvodnju, premda je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na veće povećanje kako bi se zakočio brzi rast cijena.

U SAD-u su maloprodajne cijene galona benzina blizu četiri dolara, što se smatra tačkom pritiska za američke vozače, pa je Biden pozvao velike proizvođače energije u grupi vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20 da povećaju proizvodnju.

Bijela kuća poručila je i da će Vašington razmotriti niz alata koji mu stoje na raspolaganju kako bi nakon sastanka OPEC+ osigurao snabdijevanje energentima po pristupačnim cijenama. Na tržištu sada svi žele znati hoće li SAD i druge zemlje posegnuti za prodajom nafte iz strateških rezervi.