open-navfaktor-logo
search
Jasne smjernice
Ozvaničena saradnja organizacija za pomoć osobama s poteškoćama
Potpisivanje memoranduma znači mnogo, jer se ovim skraćuje put "lutanja" roditelja koji imaju dijete s poteškoćama u razvoju, daje im se pravovaljana informacija i smjernice o tome šta je njihovo i pravo njihovog djeteta
29.10.2018. u 15:04
get url
text

Saradnja između vladinog i nevladinog sektora te odgojno-obrazovnih institucija - Škole za srednje stručno i radno obrazovanje i radno osposobljavanje, Udruženja "Dajte nam šansu" i Zavoda Mjedenica ozvaničena je danas potpisivanjem PON memoranduma o saradnji.

Direktorice tih ustanova i udruženja Inga Biščević, Ines Kavalec i Mirsada Čakal istaknule su nakon potpisivanja memoranduma da je to način na koji žele pokazati kako može postojati dobra saradnja između vladinog i nevladinog sektora.

- Akcenat je na tome da će nevladine organizacije biti isključivo produžena ruka postojećem sistemu i to kroz podršku porodicama djece/osoba sa poteškoćama u razvoju bez obzira na dob, stepen invaliditeta i dijagnozu i to kroz usluge koje nisu ni obaveza niti dužnost navedenih odgojno-obrazovnih institucija – istakla je Biščević.

Navela je da se sve porodice koje se jave u Školu za srednje stručno i radno obrazovanje i radno osposobljavanje upućuju u Udruženje "Dajte nam šansu" gdje mogu ostvariti različite vidove pomoći, bilo da je to socijalna ili pravna pomoć.

Za direktoricu udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec potpisivanje memoranduma znači mnogo, jer se ovim skraćuje put "lutanja" roditelja koji imaju dijete s poteškoćama u razvoju, daje im se pravovaljana informacija i smjernice o tome šta je njihovo i pravo njihovog djeteta. Udruženje "Dajte nam šansu" kroz servisne centre u Starom Gradu i Novom Gradu pruža podršku prvenstveno roditeljima starateljima i cijeloj porodici.

- Memorandum daje jasne smjernice na koji način da djelujemo kako bi imali što manje "štete" kada su u pitanju porodice djece s poteškoćama u razvoju. Do sada se niko nije bavio kompletnom porodicom - kazala je Kavalec i dodala da je to velika praznina u sistemu gdje ne postoji zakon koji prepoznaje i podržava porodice koje imaju člana s poteškoćama u razvoju.

Memorandum podrazumijeva da će porodice koje imaju člana s poteškoćama u razvoju imati kompletnu sliku za podršku odgojno obrazovnih institucija i to će, kako je istakla direktorica Zavoda Mjedenica Mirsada Čakal, prvenstveno roditeljima/starateljima i cijeloj porodici dati motivaciju i nadomjestiti nedostatke u sistemu.

Biščević, Kavalec i Čakal pozvale su vladine i nevladine organizacije da svi zajedno rade u interesu djece, odnosno osoba sa poteškoćama u razvoju i njihovih porodica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.