open-navfaktor-logo
search
Obznanio Johnson
Ovo su banke i pojedinci kojima je Velika Britanija uvela sankcije zbog Ukrajine
Nakon što je Rusija donijela odluku o priznanju separatističkih takozvanih republika na istoku Ukrajine, Velika Britanija je donijela odluku o sankcionisanju pet ruskih banaka i trojice pojedinaca.
22.02.2022. u 15:12
get url
text

Britanski premijer Boris Johnson u obraćanju parlamentu o posljednjim dešavanjima u Ukrajini jučerašnju odluku Rusije nazvao je "negiranjem legitimiteta Ukrajine kao države".

Smatra kako predsjednik Rusije Vladimir Putin formira "izgovor" za napad punih razmjera.

- Ako se dogodi najgore, onda bi evropska zemlja od 44 miliona muškaraca, žena i djece postala meta potpunog agresorskog rata bez trunke opravdanja iz apsurdnih, pa čak i mističnih razloga koje je Putin naveo sinoć - rekao je Johnson.

Johnson je najavio kako će u okviru prvih sankcija biti sankcionisano pet ruskih banaka i to Rossiayaz Bank, Isbank, General Bank, Promsvyazbank i Black Sea Bank.

Gennady Timchenko, Igor Rotenberg i Boris Rotenberg su pojedinci kojima će biti uvedene sankcije.

- Bit će im zamrznuta sva imovina koju imaju u Velikoj Britaniji, zabranjeno putovanje ovamo i zabranit ćemo svaki odnos pojedinaca i organizacija u Velikoj Britaniji s njima - rekao je Johnson.

Dodao je kako su pomenute sankcije Rusiji prva faza i da bi u slučaju invazije velikih razmjera mogle biti uvedene dodatne sankcije.

- Trebamo se pripremiti na dugotrajnu krizu - rekao je Johnson.

Britanski premijer je kazao kako je u sinoćnjem razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskym, Ukrajina zatražila dodatnu vojnu pomoć.

Johnson je istakao kako će Velika Britanija nastaviti pružati podršku Ukrajini i da će razmotriti zahtjev za dodatnu pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.