open-navfaktor-logo
search
Pupoljci i mozak
Ove činjenice o čulu okusa sigurno niste znali
Od pet čula koja posjedujemo, mnogi će se složiti da im upravo okus pruža najviše užitaka u životu. Ovo složeno čulo nadilazi područje jezika i naučnici ga svakim danom sve više razumiju.
Edina Latif
15.06.2020. u 16:04
get url
text
Jedenje slatkiša
Jedenje slatkiša

Kad zagrizete sočni kolač, u ustima ćete osjetiti eksploziju okusa, barem će vam se tako učiniti. Naime, okuse u konačnici osjetimo mozgom. Receptori okusa u ustima molekule hrane šalju prema njušnim živcima pri vrhu nosa. Signal o mirisu zatim putuje prema facijalnom i glosofaringealnom živcu, koji direktno komuniciraju s gustatornim korteksom u mozgu. Dakle, trenutak u kojem signal stiže do korteksa je trenutak u kojem osjetimo okus. Zato neki ljudi nakon povrede mozga mogu nepovratno izgubiti čulo okusa ili mirisa.

Možda će vas iznenaditi to što je životinja s najbolje razvijenim čulom okusa zapravo riba. Riječ je o somu, koji u prosjeku može imati od 100.000 do 175.000 okusnih pupoljaka. Poređenja radi, čovjek ih ima do 10.000. Razlog zbog kojeg ih je toliko mnogo je taj što pupoljci nisu smješteni samo u ustima nego po cijelom tijelu, a najveća koncentracija ih je u somovim brkovima. Somovi žive u mračnim i mutnim vodama, pa su umjesto vida razvili osjetilo okusa kako bi lakše pronalazili hranu.

Broj okusnih pupoljaka kod svakog pojedinca je drugačiji, a može varirati između 2.000 i 10.000. Većina ih je smještena na jeziku, no dio je raspoređen i po unutrašnjosti usta, grla i želuca. Kako starimo, naši okusni pupoljci postaju sve manje osjetljivi, a naučnici smatraju da je to razlog zbog kojeg neku hranu ili pića koja nam se nisu sviđala dok smo bili mlađi zavolimo kad odrastemo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.