open-navfaktor-logo
search
Sve vezano za Komšića
Ovako je Radončić otvoreno priznao zašto "Trojka", SBB i drugi podržavaju Bećirovića
Stranke sarajevske koalicije "Trojka" - SDP, Naša stranka i Narod i pravda, kao i SBB, NES te moguće i druge manje stranke, predstavit će danas zajedničkog kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na Općim izborima 2. oktobra. Iako će ime zvanično biti potvrđeno u 14 sati, javnosti je već poznato da se radi o Denisu Bećiroviću iz SDP-a. 
21.05.2022. u 13:11
get url
text

SBB Fahrudina radončića prvo je najavljivao da će oni imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH, a potom su u kratkom roku promijenili mišljenje, bar prema onome što su zvanično saopćili, i najavili podršku Bećiroviću. 

VEZANI TEKST - Tako je Radončić pričao o Bećiroviću: To što on govori je lijepa umjetnička priča...

Zašto se ide na ukrupnjavanje stranaka u koaliciju koja će podržati Bećirovića, otvoreno je rekao upravo predsjednik SBB-a Radončić, koji i pored dugogodišnjeg učešća u vlasti, gdje u Vladi FBiH ima svoje ministre zajedno sa SDA i HDZ-om, i dalje tvrdi da je dio opozicije.  

- Ideja da mi kao opozicija damo jednog kandidata veoma će učiniti nervoznim ljude u SDA, da ne kažem i gospodina Izetbegovića - kazao je Radončić, da bi potom objasnio u čemu se krije suština, a ona je vezana zapravo za kandidaturu Željka Komšića za Predsjedništvo BiH.

- Bećirović može računati na izvanrednih 350.000 do 400.000 glasova kada se kampanja svih stranaka koje će u subotu dati javnu podršku tom čovjeku ujedini i kada idemo zajedno. Mislim da ta naša odluka značajno utječe na izbornu kampanju SDA koja je do sada imala taj komoditet da sa nekim drugim institucijama, da im ne spominjem ime, može da se bavi manipulacijom glasaova, pa ih prebacuje gospodinu Komšiću, da će se sada ljudi u SDA zapitati da li ima više prostora tome - objasnio je Radončić. 

Iz njegove izjave, dakle, posve je jasno da se ide na varijantu onemogućavanja ponovnog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo i ostavljanje prostora Draganu Čoviću ili eventualno drugom kandidatu iz HDZ-a da ovog puta zauzme mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. 

Ovakvo Radončićevo otvoreno priznanje da se svjesno ide na ruku HDZ-u zapravo i nije iznenađenje, imajući u vidu da se SBB i Radončić otvoreno zalažu za takozvano "legitimno predstavljanje naroda" po Čovićevoj mjeri. SBB svakako nije usamljen u tome među onima koji podržavaju Bećirovića. Narod i pravda Elmedina Konakovića otvoreno se zalažu za to da "Bošnjaci ne biraju Hrvatima predstavnike", odnosno za model "legitimnog predstavljanja". To je Konaković više puta javno kazao. 

VEZANI TEKST - I 2018. imao uvjete: Bećirović tvrdio da ne želi biti kandidat, šta se odjednom promijenilo

Osim ove dvije stranke, SBB-a i NiP-a, stu su i neki drugi akteri cijele ove koalicije oko Bećirovića koji ne bježe od "legitimnog predstavljanja", a mišljenje većeg dijela javnosti tokom prošlih Općih izbora 2018. godine bilo je na tragu toga da je Naša stranka kandidirala Borišu Falatara za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda kako bi se zapravo "rasuli" Komšićevi glasovi i kako bi Čović lakše zauzeo toliko željenupoziciju u vrhu države. 

Računicu po kojoj široka podrška Bećiroviću zapravo ide na štetu Komšiću izvukli su prije par dana i zagrebački mediji, tačnije državna novinska agencija Hina koja je pod kontrolom HDZ-ove Vlade Hrvatske. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.