On je to rekao kolegama u partiji već dva puta.

- Da ne želim biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda obavijestio sam kolege još u julu, kao i jučer na sjednici Predsjedništva SDP-a te zatražio da to uđe i u zapisnik - kazao je Bećirović, potpredsjednik te partije i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, za Klix.

Bećirović je, a što je Faktor objavio 2018. godine, kada je prihvatio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH, stranačkom vrhu dostavio svoje uvjete i pravila "igre" na više od 30 strana u vidu neslužbenog dokumenta. 

Uvjeti su prije četiri godine između ostalog bili da se održi untarstranački referendum na kojem bi se članstvo izjasnilo o podršci njegovoj kandidaturi, osiguravanje "neutralnog" prostora u kojem bi držao press konferencije kako bi javnost stekla dojam da nije kandidat SDP-a, da mu rukovodstvo stranke garantira da će su slučaju poraza imati osigurano mjesto delegata u Domu naroda Parlamenta BiH što je i dobio, da mu se na nekoliko mjeseci osigura trosobni stan u Sarajevu na potezu Marijin Dvor - Ciglane, u kojem bi stanovao sa svojom porodicom, jedan ili više luksuznih automobila koje bi on, njegova porodica i izborni štab koristili tokom kampanje te angažman zaštitarske firme koja bi njemu i njegovoj porodici pružala 24-satno osiguranje. 

S obzirom na to da je sada prihvatio da ga SDP ponovo predloži, a da ga podrže i druge stranke, logično je zapitati se kakve je sada uvjete postavio i šta mu je sve obećano. 

Bećirović je i 2014. godine odbio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH što je i tada u SDP-u mnoge neugodno iznenadilo jer se dugo vremena na tome radilo.