Četvrtak, 11.08.2022.
h

Otkrivamo: Šta je Bećirović tražio od SDP-a da bi prihvatio kandidaturu

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) na oktobarskim Općim izborima imat će svoga kandidata za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Partijsko rukovodstvo ranije je odlučilo, pa tek onda pitalo članstvo, hoće li uopće imati kandidata, a kandidat Denis Bećirović je odlučio, ili bolje rečeno uvjetovao svoju kandidaturu, time da bude izabran na partijskom referendumu. Bećirović je svoju kandidaturu uvjetovao i nizom drugih stavki, a rukovodstvo SDP-a je na njih, po svemu sudeći, pristalo još prije oko mjesec. 

Informacije o Bećirovićevim uvjetima da bi prihvatio kandidaturu za Predsjedništvo BiH Faktoru su potvrđene iz više izvora u SDP-u, uključujući i neke iz užeg rukovodstva stranke. Naime, prije više od mjesec Bećirović je stranačkom vrhu dostavio svoje uvjete i pravila "igre" na više od 30 strana u vidu neslužbenog dokumenta. 

Šira podrška i referendum u SDP-u

Prvi od uvjeta bio je upravo taj da se održi unutarstranački referendum, kako bi se pokazalo da Bećirović ima apsolutu podršku partijskih članova, kao i to da SDP osigura širu podršku njegovoj kandidaturi, što uključuje i podršku nekih drugih, manjih stranaka, određenih akademskih krugova te dijela NVO sektora. Hoće li i ko će od navedenih pružati podršku Bećiroviću, pokazat će se vrlo brzo. S tim u vezi Bećirović je navodno tražio i da mu se osigura "neutralni prostor" u kojem bi održavao konferencije za medije, što je upravo plan prema kojem bi zadobio podršku šire javnosti i prema kojem ne bi bio prepoznat isključivo kao kandidat SDP-a. Navodno je i spektakularno proglašenje pobjednika unutarstranačkog referenduma u Domu mladih bila njegova želja. 

Što se tiče referenduma, dobar dio članstva, pa i neki u rukovodstvu stranke, mišljenja su da je on bio daleko od "festivala demokratije", kako se pokušavalo predstaviti. Izlaznost na referendum se smatra malom, uprkos isticanju na Konvenciji kako je "referendum uspio". Na više mjesta, a kako tvrde članovi SDP-a, dešavalo se da je jedna osoba glasala za više njih uz davanje tuđe članske karte na uvid. 

O Bećirovićevim uvjetima već neko vrijeme se pričalo po kuloarima, a Faktoru je potvrđeno da se na spisku zahtjeva našao i taj da mu rukovodstvo stranke garantira da će, u slučaju da izgubi izbore za Predsjedništvo, njegovo mjesto u Domu naroda BiH biti prioritet za SDP. Ukoliko, naravno, SDP bude u mogućnosti da ima svoga člana ili članove u Domu naroda. 

Nadalje, Bećirović je, uvjeravaju nas upućeni, zahtijevao da sam formira svoj izborni štab, nezavisno od odluka i želja ostatka rukovodstva stranke. Za njega, ali i za ostatak stranačkog vrha, podrazumijevalo se da će kampanju i rad izbornog štaba platiti SDP. Članovi SDP-a s kojima smo razgovarali ovakav zahtjev smatraju činom dubokog Bećirovićevog nepovjerenja prema partijskim drugovima.

Ukoliko bude izabran u Predsjedništvo BiH, tražio je da sam sastavlja svoj kabinet, da samostalno donosi sve odluke u vezi s radom u Predsjedništvu, odnosno da SDP kao stranka koja ga je predložila, nema nikakav utjecaj na njega. Pojedini članovi SDP-a tvrde da se čak spominjalo i njegovo privremeno "zamrzavanje" članstva i obnašanja funkcija u SDP-u. 

Ništa manje nisu zanimljivi ni ostali uvjeti, a između ostalog, oni se odnose na samu kampanju i tretiranje njega kao kandidata unutar stranke. Tako je, tvrde upućeni, Bećirović tražio da mu se na nekoliko mjeseci, uključujući ove prije izbora i mjesec nakon, osigura trosobni stan u Sarajevu na potezu Marijin Dvor - Ciglane, u kojem bi stanovao sa svojom porodicom. Pored toga, spisak želja navodno obuhvaća i jedan ili više luksuznih automobila koje bi on, njegova porodica i izborni štab koristili tokom kampanje te angažman zaštitarske firme koja bi njemu i njegovoj porodici pružala 24-satno osiguranje. 

U SDP-u tvrde da je jedan od uvjeta bio čak i taj da se Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, na narednom stranačkom kongresu ne kandiduje za predsjednika stranke. 

U vezi s uvjetima, zanimljiva je bila i Nikšićeva izjava na samoj Konvenciji stranke u nedjelju ili "porodičnom okupljanju" kako je na početku govora nazvao skup.

- Ovo je prilika da još nešto jasno podvučem i naglasim. Imamo kandidata koji će sigurno doprinijeti i rezultatu SDP-a. On će biti član Predsjedništva. Kao i uvijek, svaka pobjeda ima hiljadu očeva, a poraz jednog očuha. Želim jasno poručiti, njegova pobjeda će biti prije svega njegova, pa onda SDP-a i svih onih koji mu budu dali podršku - kazao je Nikšić uz obrazloženje kako poručuje onima koji misle da je "naš kandidat žrtvovan, da bi njegov eventualni poraz doživio i kao lični poraz".

"SDP je veći od bilo kojeg pojedinca"

Ovakve Nikšićeve riječi neki od članova SDP-a sa kojima smo razgovarali vide kao "Nikšićevo podilaženje Bećiroviću i ponižavanje stranke koja je napravila Bećirovića, a ne on nju", a sam "SDP je veći od bilo kojeg pojedinca".

Dobar dio partijskog članstva, što su uostalom i javno pisali na društvenim mrežama, Bećiroviću zamjera to što je 2014. godine odbio biti kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH, pa je SDP tada kandidovao Bakira Hadžiomerovića čiji je ruzultat bio više nego loš sa 75.000 glasova. Između ostalog, Bećiroviću se zamjera što se u protekle četiri godine skoro u potpunosti povukao iz partijskog života. To podrazumijeva i njegove izostanke sa sjednica Predsjedništva SDP-a kada se govorilo i o kandidaturama za izbore, pa i njegovoj. Protivnici Bećirovićeve kandidature u SDP-u smatraju da je unutar stranke previše kalkulirao zarad ličnih interesa i pozicije, a premalo dao vlastitog doprinosa procesima u stranci koji su uslijedili nakon stranačkog izbornog kraha 2014. godine.

Bećirović je član parlamenta posljednjih 20 godina i spada među najmlađe zastupnike sa tako dugim parlamentarnim stažom. Rođen je 1975. godine u Tuzli. Član SDP-a je od 1993. godine gdje je obavljao nekoliko unutarstranačkih funkcija. Prvi put je izabran u neki parlament 1998. godine, tačnije u Parlament FBiH, potom je bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Domu naroda FBiH. Na Općim izborima 2002. godine ponovo je izabran u Skupštinu TK, a četiri godine kasnije ulazi u Zastupnički dom BiH, kao i 2010. te 2014. godine. 

Navode o Bećirovićevim uvjetima koje je postavio SDP-u te eventualnu potvrdu pristanka na njih pokušali smo zvanično provjeriti kod predsjednika Glavnog odbora SDP-a, člana Predsjedništva stranke i predsjednika referendumske komisije Saše Magazinovića, međutim naša pitanja su ostala bez odgovora do trenutka objave ovog teksta. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh