open-navfaktor-logo
search
Svečano
Otvorena obnovljena škola u Klopču kod Zenice
Radove u vrijednosti od oko 90.000 KM finansirala je Turska vojna misija u BiH
16.10.2019. u 15:26
get url
text

Prigodnom svečanošću danas je otvorena obnovljena područna škola "Skender Kulenović" u zeničkom naselju Klopče. Sredstva za obnovu škole u visini od oko 90.000 KM donirala je Turska vojna misija u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić rekao je kako je Vlada ZDK za obnavljanje ove škole izdvojila oko 60.000 KM.

-Ovdje se radi o zajedničkoj realizaciji obnove škole zajedno s turskim snagama. U 2018. i 2019. godini je Vlada ZDK izdvojila nešto više od 60.000 KM, a to su prije svega bili radovi na kotlovnici, a zajedno s turskim donatorima smo realizirali obnovu fasade, stolarije i svega ostalog i vjerujem da sada ova škola ima sve uslove - rekao je Kozlić koji je u svom obraćanju prisutnima rekao i kako želi sreću pripadnicima turske vojske koji učestvuju u operaciji "Izvor mira".

-Želim zahvaliti i čestitati turskim snagama u okviru EUFOR-a u BiH. Želim im da uspiju u misiji koju trenutno provode u Siriji, a to je misija uspostave mira na tom području. Vjerujem da će uspjeti i želim im puno uspjeha u uspostavi mira u Siriji. Želim im zahvaliti na svemu što čine za škole na području ZDK - rekao je Kozlić te čestitao i 10 godina rada u BiH Instituta "Yunus Emre", uz zahvalu i Ambasadi Republike Turske u BiH.

{$galerijaFotografija}

Direktor OŠ "Skender Kulenović" Amel Kablar, koja broji 867 učenika, od kojih njih 106 ide u područnu školu u naselju Klopče, rekao je kako je u ovu područnu školu uloženo ukupno oko 220.000 KM.

-Škola je stara tačno 60 godina i uz pomoć investitora smo uspjeli da škola izgleda kao savremena škola. Turska vojna misija je finansirala zamjenu starog azbestnog krova limenim krovom, termoizolacionu fasadu i nove prozore u vrijednosti od oko 90.000 KM. Ministarstvo je finansiralo uvođenje centralnog grijanja i dali su svoj doprinos u rekonstrukciji škole kao i novoj asfaltnoj stazi na ulazu u školu. Imali smo i donaciju od bratske škole iz Istanbula, donirali su nam video projektore te svaka učionica ima internet pritstup i projektore. Radove na igralištu je finansirala gradska uprava, ali oni još uvijek nisu završeni. Njihova vrijednost je oko 90.000 KM. Kada se sve sabere, oko 220.000 KM je uloženo u školu - rekao je Kablar.

Komandant Turske vojne misije u BiH Ali Tanis rekao je kako je velika sreća služiti u Bosni i Hercegovini.

-Želim da znate kako sam ja kao i moje kolege kao predstavnici Republike Turske i Oružanih snaga Republike Turske sretni što možemo obavljati dužnost u ovoj lijepoj državi i što možemo biti ovdje zajedno s vama. Kada vas vidim ovdje sve okupljene, želim da znate da vas turski narod voli i da je sretan što može biti sa vama. Nama će biti velika čast i zadovoljstvo ako dođete u Tursku da vas ugostimo. Ja, kao i sve moje kolege, osjećamo se kao da smo članovima svojima porodice kada smo sa vama. Dolazimo upravo s otvorenja još jedne škole i vjerujemo da investicije u djecu i obrazovanje su jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti u životu - rekao je Tanis koje je svoje obraćanje završio citatom Mustafe Kemala Ataturka na bosanskom jeziku te poslao poruku djeci o tome koliko djeca vrijede.

Nakon prigodnih obraćanja i uručivanja zahvalnica, uslijedio je zabavni program koji su pripremili učenici ove škole zajedno s nastavnim osobljem te svečano presijecanje vrpce čime je škola i zvanično otvorena.
 

20191016_2_38779611_48538667.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.