Subota, 08.05.2021.
FOTO: Damir Hodžić

Otvorena izložba Džeke Hodžića: Do 7. jula pogledajte kako se savršeno uklapaju pjesnički i likovni rukopisi

Izložba "Slikana Antologija 40+" umjetnika Džeke Hodžića, povodom njegovog 70. rođendana, otvorena je večeras u galeriji "Preporod" u Sarajevu.

Do 7. jula, publika će moći pogledati više od 50 radova, koji su nastajali od 2001. godine, i predstavljaju saradnju Hodžića sa više od 50 bh. pjesnika.

- Pjesnici su pisali svojom rukom stihove, a ja sam slikao. Četrdeset sam imao u startu, a plus znači da kolekcija još nije završena, da je nadograđujem, tako da sada imam oko 55 radova. Slike ću pokloniti BZK "Preporod", jer je meni 70. godina, moja djeca nemaju mogućnosti da sve što imam smjeste negdje, jer ja atelje moram napustiti. Odnosno, atelje se mora isprazniti kada odem na onaj drugi, bolji svijet. Tako da ću gledati da i druge, velike radove, poklonim Bošnjačkom institutu, možda i Gazi Husrev- begovoj biblioteci- kazao nam je Hodžić.

Na izradi izložbe sarađivao je sa samom elitom bh. pjesništva, među kojom su: Nedžad Ibrišimović, Zilhad Ključanin, Admiral Mahić, Alija Kebo, Abdulah Sidran, Asmir Kujović...

Izložbu je prigodnim riječima otvorio kulturolog Faruk Dizdarević.

Svojim nastupom, ceremoniju otvaranja, uveličalo je i sedam pjesnika: Jasmina Hanjalić, Ljubica Cica Ostojić, Šefik Fiko Daupović, Hadžem Hajdarević, Almir Zalihić, Asmir Kujović i Mirzana Pašić Kodrić.

Organizator izložbe je BZK "Preporod". 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh