open-navfaktor-logo
search
FBiH
Otvoren put za dobrovoljno zaključenje vansudskih nagodbi sa državnim službenicima
Tužbe državnih službenika budžet FBiH sada opterećuju za 80 miliona KM. Pojedinačne presude iznose od 3.000 KM do 110.000 KM
25.07.2019. u 20:12
get url
text
Vansudska nagodba, ilustracija
get url
text

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici dala saglasnost za javni poziv koji će se uputiti državnim službenicima koji žele dobrovoljno da zaključe vansudsku nagodbu na način da ako žele da naplate sve odmah, da to učine tako što će se odreći zateznih kamata. Podsjećamo, riječ je o državnim službenicima koji su nezadovoljni recimo, visinom toplog obroka, tužili Federaciju BiH.

- Sada sve ide svojim tokom. U budžetu je izdvojeno 17 miliona KM za vansudsku nagodbu, za ovu godinu. I sada očekujemo da će nadležna ministarstva čim se uputi javni poziv, početi primati zahtjeve. Sve zavisi koliko bude zahtjeva - kaže Zlatko Hurtić, predsjedavajući Radne grupe Vlade FBiH za vansudske nagodbe.

Podsjeća da tužbe državnih službenika sada opterećuju budžet FBiH za nekih 80 miliona KM.

- Od tog iznosa zatezne kamate čine polovinu. I ovo se odnosi na uposlenike sa nivoa Federacije. Ima presuda od 3.000 KM do 110.000 KM. Ovdje se radi o službenicima Federalne vlade i policije. Odnosno, uposlenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Sudske policije. Bili su nezadovoljni, primjera radi, sa toplim obrokom od 18 KM, pa su tužili, htjeli su više - kazuje nam Hurtić.

Saznajemo da je Vlada FBiH usvojila preporuku da će se naredne godine izdvajanja po osnovu takozvanog redovnog izvršenja vansudskih odluka značajno smanjiti. To je u skladu sa Zakonom o izvršenju budžeta, gdje je Vlada FBiH dužna da izdvoji najmanje 700.000 KM.

Prema našim informacijama u budžetu za narednu godinu će se za isplatu presuda s kamatama i glavnicom izdvojiti milion KM, dok će se osigurati deset puta veći iznos za one koji žele da izmire svoja potraživanja po osnovu vansudske nagodbe. U prijevodu, to znači da oni koji budu insistirali na naplati kamata, da će po svemu sudeći jako dugo čekati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.