Povodom obilježavanja 25 godina od pogibije Imamovića, legendarnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine, okupili su se saborci i svi koji poštuju djelo najhrabrijih sinova naše domovine, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Spomenik su otkrili sinovi heroja, Ernest Imamović i Kenan Mehanić.

Prisutnim su se obratili predsjednik Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Ismet Godinjak, komandant Prve slavne višegradske brigade i heroj odbrane Goražda Ahmed Sejdić, ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo Edhem Godinjak i ministar za boračka pitanja u Kantonu Sarajevo, general Hajrudin Grabovica.

Delegacije su se potom uputile prema mezaru Zaima Imamovića kod Alipašine džamije, gdje je održan prigodan vjerski program i položeno cvijeće.

Zaim Imamović rođen je u selu Poratak kod Ilovače. JNA je napustio u činu kapetana prve klase. U maju 1992. u mjestu Posestra osnovao je Prvu drinsku brigadu, čiji je bio komandant.

U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

Imamović je poginuo 9. oktobra 1995. godine u 34. godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede - lokalitet Treskavice. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH.

Veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata poginuo je od gelera. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.