open-navfaktor-logo
search
Objavljen izvještaj
Ostaci jugoslovenske mafije ratuju u Švedskoj, oružje se doprema iz Srbije
Krijumčari oružja sa Balkana opskrbljuju švedske kriminalne grupe puškama, pištoljima i ručnim bombama iz jugoslavenskog doba, podstičući sve veće nasilje u zemlji.
27.01.2021. u 15:57
get url
text
Sukobi mafije u Švedskoj
Sukobi mafije u Švedskoj

Navodi se to u novom izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala. U dokumentu se naglašava kako se eskalacija oružanih sukoba širom Švedske sve češće vrši upotrebom oružja sa Balkana, a desetine bandi koje se bore za kontrolu trgovine narkoticima, ilegalnih igara na sreću i seksualnog tržišta često dijele iste dobavljače oružja.

- Ono što smo vidjeli u posljednjih nekoliko godina su organizirane kriminalne grupe, uglavnom sa sjedištem u Srbiji, koje su u Švedskoj postavile opunomoćenike za primanje pošiljaka droge i oružja - rekao je švedski istražitelj Gunnar Appelgren za Globalnu inicijativu.

Grupe koje primaju oružje od ovih trgovaca uključuju švedske bajkerske bande i narko-bande. Druge uključuju mlade bande među švedskom somalijskom dijasporom, kao i ozloglašenu skupinu kamatara "koja decenijama eksploatiše vlastitu zajednicu pravoslavno-hrišćanskih imigranata sa Bliskog istoka".

Koristeći svoje kontakte u velikoj švedskoj zajednici na Balkanu, trgovci rastavljaju malokalibarsko oružje na dijelove i šalju ga cestom duž puteva za drogu ka Skandinaviji, uglavnom preko mosta Oresund, šetnice od 16 kilometara koja povezuje Dansku sa švedskim gradom Malmeom.

Većina predmeta je unaprijed naručena, a veće kupovine kalašnjikova dolaze s besplatnim ručnim bombama, koje se na švedskim ulicama prodaju za 100 kruna (12 američkih dolara) i postale su simbolom sve vidljivijih sukoba u Švedskoj.

Kao rezultat toga, studija švedske policije iz juna 2020. otkrila je da su trećina svih ilegalnih pištolja u širem Stockholmu zapravo pištolji "Zastava" iz Srbije.

Global Initiative je zaključio u svom izvještaju da je većina ilegalnog vatrenog oružja u Švedskoj zaista iz bivše Jugoslavija.

Ironično, trenutno nasilje među švedskim kriminalnim grupama dijelom je posljedica naslijeđa nekadašnje "Juggemaffian", odnosno jugoslovenske mafije, koja je dominirala kriminalnim podzemljem Stockholma tokom 1990-ih.

Djelujući iz većih gradova u Švedskoj i Danskoj, grupa koju su osnovali saradnici ratnog zločinca i kriminalca Željka Ražnatovića Arkana uspješno je uspostavila monopol u velikom dijelu urbane kriminalne ekonomije.

Propašću grupe zabilježeno je širenje malih, slabo organiziranih i "nezrelih" uličnih bandi, čiji javni sporovi oružjem i bombama jačaju neželjenu pažnju medija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.