- Vidimo da Dodik uoči godišnjice Dejtonskog sporazuma šalje prijeteće poruke u kontekstu budućnosti Bosne i Hercegovine, nastavlja da govori o njenom mogućem nestanku, nastavlja veličati ratne zločince. Vidjeli smo i da, nakon najave mogućih sankcija, Dodik nije pokazao ni najmanji znak volje da promijeni retoriku, štaviše, poslao je još žešće i opasnije poruke, vrijeđa visokog predstavnika, vrijeđa predsjednika SAD-a, vrijeđa zemlju u kojoj je rođen i koju predstavlja.
 
Uzimajući u obzir navedeno ponašanje, jasno je da OHR nema potrebe čekati šest mjeseci, kada je u pitanju primjena sankcija prema Dodiku. Naročito što je već dobio punu podršku SAD, EU i Velike Britanije, uključujući i najave u strategiji novoizabranog predsjednika SAD Joea Bidena, kao i izravnu poruku njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa da u EU nema mjesta onima koji slave ratne zločince. 
 
Jedina ispravna reakcija jeste primijeniti odmah sankcije i pokazati odlučan pristup, kako bi to bila poruka ne samo Dodiku, već i svima drugima koji pomisle potkopavati Dejtonski mirovni sporazum i euroatlantski put BiH. Niko neće žaliti za Dodikom, ni oni koji ga sada podržavaju. Rado će sjesti na njegovo mjesto i ponašati se pametnije i odgovornije - saopćio je Osmanović.