- Mi nigdje ne idemo iz Evrope, mi smo tu i BiH i cijeli Zapadni Balkan - iskreno postoji i obaveza EU-a da li ćemo na kraju mi biti dio EU rješenja ili dio EU problema, to ovisi o Briselu i glavnim gradovima zemalja članica EU-a, a ne samo od nas. Mi želimo biti dio EU rješenja - naveo je Osmanović.

On je istakao da se nakon posljednje odluke Evropskog vijeća od 24. juna, da se Ukrajini i Moldaviji da kandidatski status, postavlja logično pitanje, da li su principi proširenja, koji imaju vrlo strogu uslovljenost, podjednaki za sve zemlje koje žele postati članice EU-a.

Kao ključne stvari koje treba što prije riješiti su usvajanje nekoliko važnih zakona iz 14 prioriteta, a to su Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o VSTV-u. Osmanović je istakao da su prva dva zakona odbile stranke SNSD i HDZ.

- U BiH vrlo često tehnički zahtjevi u procesu evropskih integracija poprimaju političke konotacije. Mi smo jedina zemlja u regionu koja tehnička pitanja pregovaranja odobrava na sjednici Vlade. U BiH često politički akteri u pitanjima važnim za evropske integracije ubacuju svoje političke želje, ambicije koje nemaju nikakve veze sa evropskim integracijama.

Osmanović je naglasio da Mehanizam koordinacije u BiH gotovo ne funkcioniše, prije svega, zbog blokada i neodazivanja predstavnika entiteta Republika Srpska na sastanke.

- Aktivnosti koje se sprovode kroz mehanizam koordinacije idu jako otežano, zbog njegove nefleksibilnosti i neefikasnosti. Definitivno postoji potreba za detaljnom revizijom mehanizma koordinacije, kako bi se aktivnosti značajno ubrzale - kazao je on i dodao da se sve aktivnosti u procesu evropskih integracija u BiH godinama odvijaju otežano zbog niskog nivoa odgovornosti državnih službenika, kao i čestog politiziranja.

Smatra da je potrošeno suviše vremena razgovarajući o nemogućim izmjenama Izbornog zakona "po želji i diktatu HDZ-a", umjesto da to isto vrijeme i energija budu utrošeni u procesu evropskih integracija.

Naglasio je da je politika blokade države i državnih institucija, koja dolazi iz RS-a, prisutna od opštih izbora 2018. godine.

- Nakon snažnog pritiska administracije SAD-a i pojedinih evropskih vlada, ta politika je počela gubiti svoj intenzitet. Toga su sve više svjesni i oni koji su radili na tim blokadama. Najviše štete upravo donose onima koji su ih kreirali i entitetu iz kojeg dolaze. Probudili su iz zimskog sna OHR i Bonske ovlasti, RS nikada nije lošije stajao u regionalnom i međunarodnom odnosu nego što je to slučaj sada, i upravo politika blokada je ponovno našu zemlju stavila na stol onih koji donose političke odluke u međunarodnim odnosima - rekao je Adil Osmanović.