Kako ističe, Dodik je jedini politički lider koji u ovoj situaciji otvoreno širi nacionalnu mržnju, iznoseći skoro svakodnevno uvrede i rasističke ocjene o Bošnjacima, u namjeri da isprovocira istovjetnu reakciju s bošnjačke strane prema Srbima i dovede do pogoršanja krize. To se neće desiti, jer se time stvara lažna predstava o uzrocima krize. Uzrok krize nisu odnosi između Bošnjaka i Srba, već Dodikova politika.

Jedini uzrok krize jeste isključivo Milorad Dodik, koji ima problem sa prisustvom međunarodne zajednice u BiH, Ustavnim sudom i OHR-om. Njegovi napadi na državne institucije uspostavljene na temelju odredbi Dejtona o dodatnim nadležnostima, predstavljaju napad na mir i Dejtonski sporazum, a što, kako se može vidjeti proteklih dana, ne podržavaju ni svi Srbi u Bosni i Hercegovini. 

Državne institucije će raditi po državnim zakonima u oba entiteta. To ne može spriječiti ukaz, niti drugi akt entitetskih vlasti. Ukoliko Dodik pokuša protivpravnom primjenom sile zaustaviti državne institucije, one će se braniti, na što imaju puno ustavno pravo i neće snositi nikakvu krivicu. Jedinu krivicu bi snosio Dodik, navodi u svojoj reakciji Adil Osmanović.