open-navfaktor-logo
search
Besplatne doze
Osigurano 8.000 vakcina, epidemiolozi ističu kako je imunizacija najbolja zaštita od gripe
U rizične gripe spadaju stariji od 65 godina, zatim osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, oboljeli od dijabetesa, bubrežni bolesnici, osobe sa oslabljenim imunitetom...
18.09.2019. u 08:34
get url
text

Građani Kantona Sarajevo i ove godine moći će se besplatno vakcinisati protiv gripe.

Nabavku vakcina proveo je Zavod zdravstvenog osiguranja KS prošle godine za period od dvije godine. Tom prilikom, kako su nam kazali u Zavodu, nabavljeno je 16.000 doza vakcine, od kojih je polovina isporučena prošle godine Zavodu za javno zdravstvo KS i domovima zdravlja, a polovina - 8.000 vakcina ostavljena je za predstojeću sezonu gripe.

- Vakcine će biti isporučene Zavodu za javno zdravstvo KS i domovima zdravlja nakon što ove ustanove podnesu zahtjev - kazali su u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Dr. Enes Šačić, šef Higijensko-epidemiološke službe Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, ističe kako je imunizacija najbolji način zaštite od gripe.

- U rizične grupe, kojima se preporučuje vakcinisanje, spadaju stariji od 65 godina, zatim osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, oboljeli od dijabetesa, bubrežni bolesnici, te oni sa oslabljenim imunitetom. Vakcinu bi trebali primiti i osobe koje su smještene i zaposlene u gerijatrijskim centrima, zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, te RVI, novinari, radnici u javno-gradskom saobraćaju, pripadnici MUP-a - naglašava Šačić.

Vakcinisanjem se, kaže naš sagovornik, sprečava mogućnost prijenosa gripe na ukućane i osobe koje se nalaze u radnoj sredini.

- To je jako važno napomenuti, jer kod djece, naročito mlađe od pet godina, smanjena je otpornost, pošto njihov imonološki sistem još nije dobro razvijen - dodaje Šačić.

Prema njegovim riječima, vakcina protiv gripe u svijetu se uspješno primjenjuje više od 50 godina, pa nema razloga za brigu kod pojedinih građana koji sumnjaju u njen kvalitet i nuspojave.

- Vakcine koje se koriste u BiH iste su kao i one koje se daju osobama u zemljama Evropske unije. Apsolutno su sigurne i mislim da nema mjesta bilo kakvim strahovima, jer prolaze trostruku kontrolu. Prva mora zadovoljiti sve parametre koje propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). U suprotnom takav proizvođač neće dobiti licencu za proizvodnju. Druga se vrši u zemlji proizvođača, dok treću provodi Agencija za lijekove i medicinska stredstva BiH, koji svake godine u laboratorijskim uvjetima ispituju kvalitet vakcine. Osim toga, JU Dom zdravlja KS ima savršeno razvijen sistem "hladnog lanca" koji osigurava maksimalnu sigurnost vakcina - ističe Šačić.

No, i vakcinisani mogu oboljeti od gripe, jer imunizacija, kaže doktor, ne znači stopostotnu zaštitu.

- Dešavalo se da od pet osoba koje se vakcinišu, jedna oboli, ali simptomi gripe u takvim slučajevima daleko su blaži nego kod onih koji se nisu vakcinisali - napominje Šačić i dodaje da se početak sezone gripe i ove godine očekuje u decembru.

U Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo kažu kako imaju ugovor sa apotekom JU Apoteke Sarajevo, Dom zdravlja Centar u ulici Vrazova, koja će nabavljati vakcine protiv gripe, nezavisno od doza koje bude distribuirao Zavod zdravstvenog osiguranja KS za primarnu zdravstvenu zaštitu.

- Vakcinisati će se moći svi zainteresirani građani u Ambulanti za međunarodni saobraćaj i antirabičnu zaštitu na četvrtom spratu Doma zdravlja Centar, uz prethodno određivanje indikacije za imunizaciju protiv gripe od strane epidemiologa - kaže prim. dr. Aida Pitić, rukovodilac Radne jedinice za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo KS.

Kao i prošle, i ove godine, građanima će biti dostupna četverovalentna vakcina protiv dva virusa A i dva virusa B gripe.

- Idealno bi bilo da se sa imunizacijom počne sredinom oktobra, jer od trenutka apliciranja vakcine, do postizanja razvoja imuniteta, treba proći od 10 do 14 dana, a osoba je zaštićena sve do nove sezone gripe - naglašava Pitić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.