open-navfaktor-logo
search
Nova situacija
Orban: Nećemo blokirati EU da uvede sankcije Rusiji
Mađarska neće staviti veto na sankcije Evropske unije protiv Rusije, a jedinstvo 27-članog bloka je najvažnije s obzirom na rat u Ukrajini, koji Mađarska nedvosmisleno osuđuje, rekao je mađarski premijer Viktor Orban. 
03.03.2022. u 10:15
get url
text

Orban, kojeg je mađarska opozicija oštro kritikovala zbog prijateljskih veza s Rusijom, izjavio je da je rat stvorio novu situaciju i dodao da se nada da to neće utjecati na energetske sporazume.

Ove sedmice Mađarska se pridružila inicijativi osam čelnika EU-a za početak pregovora o članstvu sa susjednom Ukrajinom, ali Mađarska, članica NATO-a, odbila je transport oružja preko svog teritorija do svog istočnog susjeda.

- Što se tiče sankcija, nećemo staviti veto na njih. Nećemo blokirati EU da uvede sankcije Rusiji. Jedinstvo EU-a je trenutno najvažnije - rekao je Orban za novinsku web stranicu mandiner.hu u intervjuu objavljenom u četvrtak, prenosi Reuters.

Veze Mađarske s Rusijom bile su "uravnotežene i poštene" sve donedavno, ali se to promijenilo, rekao je.

- Početak rata stvorio je novu situaciju i za Mađarsku. Moramo prilagoditi ciljeve Mađarske kao i mađarske interese u ovoj novoj situaciji - rekao je Orban.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.