Optuženi Rajo Kikić (1963) iz Brčkog tereti se da je zbog imovinske koristi omogućio nezakonit ulazak građana na teritoriju BiH, bez poštivanja normi koje su bile na snazi zbog sprečavanja širenja pandemije COVID-19, čime je izazvao ozbiljnu opasnost i ugrožavanje zdravlja stanovništva.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, tereti se da je 16. marta, radeći na graničnom prijelazu u Brčkom, za vrijeme proglašenih posebnih mjera zdravstvene i sanitarne zaštite sa ciljem spriječavanja širenja pandemije COVID-19, zbog sticanja nezakonite imovinske koristi, bez provedenog sanitarnog nadzora i određivanja mjera izolacije, propustio tri osobe na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe sa područja Brčkog, dolazile su iz Austrije, nisu imale potrebne putne isprave, te im je u skladu sa zakonom i propisanim mjerama, trebao biti odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Aktivnostima nadležnih organa, na sprečavanju širenja pandemije, navedene osobe su pronađene i smještene u obaveznu izolaciju u propisanom periodu.

Optuženi se tereti da je zahtijevao i primio dar za sebe, da u okviru svoje funkcije izvrši što ne bi smio izvršiti i da ne izvrši ono što bi morao izvršiti, čime je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, saopćilo je Tužilaštvo BiH.