Optužnica je podignuta protiv:

1. Benjamina Spahovića, rođenog 1997. godine u Sarajevu

2. Jahje Lokmića, rođenog 1994. godine u Sarajevu

3. Anje Zovko, rođene 1995. godine u Nizozemskoj.

Optuženi se terete da su, nakon što se prvooptuženi Spahović udružio sa više osoba, radi vršenja krivičnih djela stavljanja u opticaj lažnog novca na području Sarajeva i BiH, navedenoj grupi pristupili optuženi Lokmić i Zovko, te su tokom 2021. godine, nakon što je optuženi Spahović nabavljao veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura, vršili plasman krivotvorenih novčanica u platni promet Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva, Travnika, Viteza, Busovače i drugih mjesta.

Istragom je utvrđeno da su optuženi u najmanje osam navrata, na različitim prodajnim mjestima i objektima, u promet plasirali krivotvorene novčanice, uglavnom kupujući robu manje vrijednosti, kako bi dobijali ostatak novca u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način, optuženi su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu građanima i pravnim osobama, kao i platnom prometu u Bosni i Hercegovini, čime su počinili krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela (član 249. KZ BiH), a u vezi s krivičnim djelom krivotvorenja novca iz člana 205. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

U februaru je Benjamin Spahović na Drveniji u Sarajevu automobilom udario i teško povrijedio sina bh. reditelja Danisa Tanovića. Spahović je priznao krivicu za saobraćajnu nesreću, zbog čega bi mogao dobiti dvije godine zatvora.