Osobe koje u organizam unose manje od 45 posto dnevnog unosa kalorija u obliku ugljikohidrata imaju veće šanse za razvoj fibrilacija atrija ili iregularnih otkucaja srca, stoji u saopćenju rezultata istraživanja American College of Cardiology’s Annual Scientific Session.

- Dugoročni efekt smanjenog unosa ugljikohidrata još je kontroverzno pitanje, posebno zbog utjecaja na kardiovaskularno zdravlje. Ako u obzir uzmemo potencijalan učinak na aritmiju, studija savjetuje da se popularne dijete moraju savjetovati uz određen oprez - pojašnjava dr. sc. Xiaodong Zhuang, kardiolog i autor studije. 

Istraživanje je pokazalo poveznice, ali nije dokazalo da ova vrsta prehrane uzrokuje srčana oboljenja.

Međutim, svakako treba biti na oprezu jer osobe koje pate od arterijske fibrilacije imaju pet puta veće šanse da će doživjeti infarkt.

Autori studije vjeruju da je razlog što osobe na takvim dijetama jedu malo voća, povrća i žitarica i tako propuštaju sve dobrobiti koje te namirnice pružaju, a u ovom slučaju najvažnije je što sprečavaju upalne procese.