open-navfaktor-logo
search
Nacrt liste
Općinski vijećnik i član Naše stranke na listi za dodjelu subvencija Vlade KS?
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređena, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je prije par dana objavilo imena aplikanata koji su ispunili uvijete za subvenicioniranje dijela zakupnine stana ili kuće, na kojem se nalazi i Redžo Lemezan.
13.10.2022. u 18:13
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo je 9.8.2022. godine objavila Javni poziv za subvencioniranje dijela zakupnine stana ili kuće mladim u bračnoj ili vanbračnoj zajednici u iznosu od po 200 KM za period od šest mjeseci.

Prije par dana je resorno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS objavilo Nacrt liste reda prvenstva aplikanata za subvencioniranje dijela zakupnine stana ili kuće mladim u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, na kojem se nalazi i Redžo Lemezan.

Kako bismo potvrdili da je riječ o dugogodišnjem članu Naše stranke i aktuelnom vijećniku OV Ilidža, poslali smo Lemezanu upit te smo ga zvali, međutim ni na pozive ni na pismeni upit nije odgovorio. Također, poslali smo upit Vladi KS kao i resornom ministarstvu odalke su nam odgovorili "pogledamo Nacrt liste reda prvenstva aplikanata...", bez traženih informacija da li je Redžo Lemezan sa spiska vijećnik OV Ilidža.

Za dobijanje ove subvencije Vlade KS bilo je potrebno ispuniti sedam uvjeta i dostaviti trinaest dokumenata, kao i ostvariti zadovoljavajući broj bodova u kategorijama koje su navedene za bodovanje.

Među kategorijama za bodovanje su bili:

- Broj članova porodičnog domaćinstva, gdje se za svakog člana domaćinstva dobija po 5 bodova;

- Mjesečni prihodi po članu domaćinstva, gdje maksimalan broj bodova (20) dobija aplikant koji po članu ima primanja manja od 300 KM, a za primanja veća od 700 KM dobija 5 bodova;

- Stručna sprema, u sklopu koje najveći broj bodova (10) dobijaju doktor nauka, dok aplikant bez stručne sprema dobija samo 5 bodova;

- Visina zakupa se boduje tako da aplikanti koji plaćaju zakupninu do 300 KM dobijaju maksimalnih 15 bodova, a oni čija je kirija veća od 500 KM dobijaju minimalnih 5 bodova.

Naredne dvije stavke odnose se na dodavanje bodova ukoliko aplikant ima člana porodice koji je šehid, poginuli ili nestali borac, ratni vojni invalid ili demobilisani borac te u bodovanje ulazi i stepen invaliditeta.

Prema rezultatima koje je objavilo resorno ministarstvo, 24 osobe su ispunile uvjete od mogućih 29 prijava.

Redžo Lemezan se nalazi na 23. mjestu sa 34 boda prema kojem njegovo domaćinstvo ima dva člana uključujući i njega, ima mjesečna primanja po članu porodice veća od 700 KM. Na osnovu stručne spreme Lemezan je dobio 6 bodova što znači da ima SSS, a na osnovu visine zakupnine 10, što znači da njegova kirija iznosi 301 KM - 500 KM. Također, Lemezan ima i 3 boda na osnovu dostavljenog dokaza o tome da je njegov član porodice demobilisani borac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.