Saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Komisija za deložacije Općine Stari Grad izvršila je jutros deložaciju zakupca – pravnog lica FTD d.o.o. čiji je vlasnik Omer Mehmedagić, iz prostora na kojem Općina Stari Grad ima pravo raspolaganja, u ulici Gazi Husrev-begova br 34. Deložacija je izvršena jer je zakupac skoro godinu prostor držao neaktivnim, a što je suprotno odredbama Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostorija KS i općinske Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad i rasporedu poslovnih djelatnosti koji dozvoljavaju neaktivnost prostora maksimalno do dva mjeseca.

Naglašavamo da se radi o poslovnom prostoru na kojem Općina Stari Grad ima pravo raspolaganja, te je lažna tvrdnja zakupca da je njegov otac kupio radnju i da je u njihovom posjedu više od 40 godina.

Omer Mehmedagić, niti njegov otac, nikada nisu bili, niti su vlasnici radnje na adresi Gazi Husrev-begova 34 što potvrđuje dokumentacija koju posjedujemo.

VEZANI TEKST - Drama u Sarajevu: Predstavnici Općine sa policijom zapečatili radnju, vlasniku pozlilo

Još jednom podvlačimo da je deložacija izvršena jer je zakupac držao poslovni prostor neaktivnim skoro godinu, a što je protuzakonito, te nedopustivo na ovako atraktivnoj lokaciji. Zaključak o izvršenju iseljenja donesen je još prošle sedmice, ali je zakupac O.M. odbio da to učini izazivajući neprijatnosti nadležnoj Komisiji za deložacije, kao i ostalim zakupcima u blizini. Zbog njegovog nekorektnog ponašanja, koje je i danas ispoljavao, nadležna Služba za privredu zatražila je asistenciju policije.

Upravo zbog ovakvih slučajeva i brojnih nepravilnosti koje su evidentirane na terenu – neaktivnost prostora, davanje prostora u podzakup, ustupnine zakupa itd, Općina je prošle sedmice uputila poziv i upozorenje zakupcima da se pridržavaju Zakona o preuzimanju, izmjenama i dopunama Zakona o zakupu poslovnih zgrada i prostora KS i Odluke ili ćemo biti prinuđeni poduzeti zakonske mjere koje mogu uključivati i oduzimanje prostora, te krivično gonjenje.

Osim deložiranog zakupca Omera Mehmedagića, netačne tvrdnje danas je iznijela i Mirsada Čehajić koja je također deložirana iz općinskog poslovnog prostora zbog zloupotreba.

Čehajić je iseljena iz poslovnog prostora u ulici Gazi Husrev-begova broj 12, 28.januara 2020. godine, jer nije uredno izvršavala obaveze redovnog plaćanja zakupnine. I u ovom slučaju su provedene sve zakonom propisane procedure, a zakupac je imao mogućnost i da traži reprogram duga, što ista nije učinila. Također, utvrđeno je da je Mirsada Čehajić izvršila zloupotrebu u smislu izdavanja prostora u podzakup trećim licima (prostor izdat turskom državljaninu Ahmetu Ertemu), a za što Općina Stari Grad posjeduje dokaze i namjerava ih koristiti u budućim postupcima.

Svi poslovni procesi u općini Stari Grad Sarajevo, pa tako i izdavanje u zakup poslovnih prostora koji su u vlasništvu ove lokalne samouprave, provode se u skladu sa zakonom i važećim zakonskim propisima. A, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve i slične neugodnosti, pozivamo zakupce na korektan odnos, redovno izmirivanje svojih obaveza, poštivanje važećeg Zakona i Odluke, kao i odredbi ugovora koji su potpisali - navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.