Dan državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembar, i ove će godine Općina Novi Grad Sarajevo obilježit svečanim programom, uz defile učenika novogradskih osnovnih škola.

Dostojanstvenim obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine, dajemo zavjet da ćemo jačati bedeme svoje zemlje, ne zaboravljajući ono i one koji su je suštinski gradili i grade. Kultura, tradicija, umjetnost, znanje i ljubav su u svima koji su čuvali i čuvaju njenu državnost i stoljetnu historiju.

Njegujući i podsjećajući na hiljadugodišnje postojanje naše domovine, na njene vrijednosti, Općina Novi Grad Sarajevo obilježit će 25. novembar sa onima koji treba da nastave da je čuvaju i grade, kako bi ona bila još ljepša i bolja za življenje svih njenih građana.

Na Dan državnosti, 25. novembra, u 13.30 sati, više od 150 učenika novogradskih osnovnih škola, nosit će državne zastave i prošetati do parka “Bosanski stećak i zastava”, gdje će imati priliku slušati o historiji svoje zemlje.

Nakon toga, zajedno sa predstavnicima Općine položit će cvijeće na Centralno spomen-obilježje i odati počast šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, onima koji su dali život za našu domovinu, za slobodu u kojoj mi danas živimo.

Centralni dio programa obilježavanja Dana državnosti naše domovine održat će se u multimedijalnoj sali Općine, uz kulturno-zabavni program, sa početkom u 14 sati.

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH u galeriji Općine Novi Grad, u četvrtak, 24. novembra, u 13 sati bit će otvorena izložba "Uramljena baština" – izbor iz slikarskog fundusa zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituata – Fondacija Adila Zulfikarpašića, koju čine radovi iz zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta, sa zastupljenim autorima poput Mirsada Berbera, Seida Hasanefendića, Gabrijela Jurkića, Envera Krupića, Hakije Kulenovića, Đoke Mazalića, Rizaha Štetića, Mehmeda Zaimovića, Safeta Zeca i drugih slikara koji su inspriraciju pronalazili u baštini Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.