Ovakav vid simbolične pomoći porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira šestu godinu s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice. Za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 100.000 maraka.

Uz čestitke roditeljima načelnik Općine Novi Grad, Semir Efendić kazao je da je to simboličan poklon lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece. Istakao je da ova lokalna zajednica nastoji uraditi više da stanovnicima u Novom Gradu život bude ugodniji. Općina kroz različite programe koje realizira prati stanovništvo kroz cijeli životni vijek, počev od rođenja, predškolskog odgoja, školovanja, zaposlenja, pa sve do penzionerskih dana, tako da se u Novom Gradu mogu osjećati da imaju krov nad glavom, da imaju normalan životni vijek, pa i u penzionerskim danima i da neko o njima brine.

- Više od 850 porodica, sa više od hiljadu djece, u ovih 5-6 godina kako provodimo program, dobilo je ovu vrstu podrške Općine. To je jedan od programa koje provodimo u cilju podrške porodicama koje žive u našoj općini, kako bi im život bio što jednostavniji i lakši. Posebno nam je drago kad imamo ovakve prilike da se sretnemo sa roditeljima, koji se opredijele da u ovom vremenu imaju višečlane porodice sa troje ili više djece, ili dobiju blizance. To je svakako radostan trenutak za nas, i drago nam je da imamo priliku da im barem malo, simbolično pomognemo u troškovima - kazao je načelnik Efendić.

Uz ovu vrstu pomoći, Općina Novi Grad je prva lokalna zajednica koja je uvela dodatnu podršku iz budžeta za porodilje koje su nezaposlene, obzirom na razliku koja postoji u nadoknadama koje primaju zaposelene porodiljei i one koje nisu u radnom odnosu. Za tu namjenu, već nekoliko godina iz općinskog budžeta izdvaja se oko 300.000 maraka godišnje, tako da nezaposlene porodilje uz naknadu koju primaju sa viših nivoa, od Općine mjesečno primaju po 50 maraka.

Elvira Zeba, majka je šestero djece, ove godine dobila je blizance.

- Najstarijem je 10 godina, zatim imam djevojčice od šest i osam godina i dječaka od četiri godine, a sada smo dobili i blizanke koje imaju pet mjeseci. Dan je uvijek ispunjen dječijom grajom, igrom, starija djeca pomognu i sve se stigne. U današnjem vremenu su nam nametnute neke druge vrijednosti, majčinstvo i nije baš toliko, ali nastojimo ići u skladu sa novim trendovima kada se i o dojenju više govori i majčinstvu, zdravoj trudnoći i porodima. Tako da ja radim na promociji toga kroz svoj lični primjer, društveno sam aktivna i radim kao savjetnica za dojenje sa majkama, trudnicama, porodiljama - kaže Elvira i dodaje:

- Dojenje je prvi preduvjet za zdravo dijete. Ova vrsta pomoći koju Općina Novi Grad daje porodiljama je zaista značajna, pa i samo priznanje je značajno, da neko kaže hvala i uruči zahvalnicu što se radi na natalitetu, jer je djece iz dana u dan sve manje i manje. U nekim školama, u drugim općinama, nedostaju cijeli razredi djece. Naša Općina se puno razlikuje od drugih, i prednjači u svemu, pa i u podršci porodici - ističe Elvira.

Medisa Hrbinić, majka troje djece, i kaže da treće dijete ne predstavlja dodatno opterećenje, jer dvoje starijih puno pomažu, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

- Kćerka Amina je krenula u prvi razred srednje škole, a Kerim je drugi razred osnovne škole. Ova sredstva itekako dobro dođu, s obzirom da imam dvoje djece koja idu u školu, bebu koja iziskuje svoje potrebe - kaže Medisa.