open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Opasnost od bjekstva: Rami Brkiću određen jednogodišnji pritvor
Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona uhapšen je 25. maja u Sloveniji na osnovu međunarodne potjernice
19.06.2019. u 16:07
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je optuženom Rami Brkiću određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže godinu, računajući od dana hapšenja ili donove odluke Suda, saopćeno je iz Suda BiH.

Kako je navedeno, pritvor mu je određen zbog opasnosti od bjekstva.

Ramo Brkić, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona uhapšen je 25. maja u Sloveniji na osnovu međunarodne potjernice. U ekstradicionom postupku on je jučer izručen nadležnim organima u BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru 2015. godine pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom.

U Sudu BiH se vodio drugi postupak protiv Brkića, Senada Šabića i sutkinje Azre Miletić ( predmet protiv Miletić u međuvremenu prebačen na sarajevski Općinski sud) koji su optuženi za primanje i davanje mita.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Šabić i Brkić su sutkinji Miletić obećali dar u vidu novca kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem su Brkić i Šabić osuđeni na 11 odnosno 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta 2016. godine, ali je krajem februara iste godine pobjegao van zemlje, nakon čega je za njim raspisana međunarodna potjernica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.