open-navfaktor-logo
search
Zbog nerada GRAS-a
Oko 270 osnovaca sarajevske općine Centar još pješači do škole
Stanovnici mjesnih zajednica "Pionirska dolina", "Nahorevo" i "Betanija-Šip" već mjesecima nemaju skoro nikakav prijevoz jer GRAS ne radi svoj posao
15.10.2018. u 11:08
get url
text

U slučajevima kada Općina zbog zakonskih propisa nije u mogućnosti djelovati sredstvima iz sopstvenog budžeta, administracija na čelu sa načelnikom Nedžadom Ajnadžićem poduzima sve raspoložive mjere kako bi nadležni reagovali i riješili probleme građana.

Posljednji u nizu takvih primjera je i javni prijevoz stanovnika sa područja Nahoreva. Građani sa ovog područja, opravdano nezadovoljni, zahtijevaju da se osigura i redovan prijevoz, a s obzirom na to da trenutno GRAS propušta mnoge linije, više od 270 učenika sa ovog područja ima velike probleme prilikom odlaska i dolaska iz škole.

Općina Centar kao odgovorna lokalna zajednica koja osluškuje potrebe svojih građana odmah je reagovala i uključila se u rješavanje ovog problema.

Prema riječima Jasmine Fazlić, pomoćnice načelnika za boračko-invalidsku zaštitu, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, problem prijevoza putnika na području mjesnih zajednica "Pionirska dolina", "Nahorevo" i "Betanija-Šip" je višemjesečni problem ove lokalne zajednice.

- Osnovnu školu "Nafija Sarajlić" pohađa 270 učenika i koriste redovne gradske linije Jezero - Poljine i Jezero - Nahorevo. Prijevoz učenika uglavnom je neredovan i prinuđeni su da do škole pješače nekoliko kilometara, a najčešće se i vraćaju kući pješice.  Pored toga što ugrožavaju svoju sigurnost pješačenjem, često ne prisustvuju ni nastavi. Prijevoz putnika je u nadležnosti Kantona Sarajevo i učenicima i svim građanima mora se osigurati ova usluga - kazala je Fazlić. 

- Općina Centar neće šutjeti pred stvarnim problemima i opravdanim zahtjevima stanovnika spomenutih mjesnih područja. U tom kontekstu smo u posljednjih nekoliko mjeseci imali mnogo razgovora i sa upravom škole "Nafija Sarajlić" i savjetima mjesnih zajednica i uputili smo na desetke urgencija Ministarstvu saobraćaja KS kako bi se ovaj problem riješio. Do danas nemamo potvrdu Ministarstva saobraćaja hoće li, kada i u kojem periodu ovaj problem biti riješen. Dolazi zima i dodatno će otežati dolazak učenika u školu i ovaj problem se konačno mora riješiti - istakla je Fazlić.

Općina Centar je na područjima gdje ne postoje redovne linije uvela vanlinijski prevoz za učenike, ali u slučaju Nahoreva, to nije moguće jer na ovom području već postoji minibuska linija GRAS-a, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.