Nedjelja, 25.10.2020.

Sarajevo

Održan tradicionalni IUS-ov iftar uz bogat vjerski i kulturni program

FOTO: Anadolija

Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u Sarajevu, predvodio je vjerski program, te uputio dove na turskom i bosanskom jeziku

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) organiziran je tradicionalni iftar, kojem je prethodio sportski, kulturni i vjerski program, javlja Anadolu Agency (AA).

Održana su i takmičenja u šahu i stonom tenisu. Pobjednik takmičenja u šahu je Fejsal Perva, a u stonom tenisu Malik Matoruga. 

Prikazan je i dokumentarni film u produkciji TRT-a povodom 19. maja, Dana olmadine i sporta kao i Dana sjećanja na Mustafu Kemala Ataturka, prvog predsjednika moderne Republike Turske. 

Hasan Atli, ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u Sarajevu, predvodio je vjerski program, te uputio dove na turskom i bosanskom jeziku.

Iftaru su prisustvovali brojni studenti IUS-a, članovi kolektiva, predstavnici nekoliko organizacija….

Obratili su se rektor IUS-a Ahmet Yildirim i ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc.

Yildirim se tom prilikom osvrnuo na 19. maj i ukazao na njegov značaj za Republiku Tursku, a samim tim i izrazio zadovoljstvo što ima priliku iftariti sa studentima. 

Koc je tom prilikom podsjetio kako se obilježava 19. maj i da je prije stotinu godina u Samsunu počela borba za slobodu.

Rekao je i kako se ta vatra slobode nikad se nije ugasila niti će se ugasiti.

Dodao je kako je Turska zemlja s dugom prošlošću koja se suočila s nizom problema, ali da ih je prebrodila i da će nastaviti tim putem.

Turski ambasador Koc rekao je kako je uvijek bilo i bit će unutrašnjih i vanjskih neprijatelja, ali da će borba protiv njih uvijek biti odlučna.

Nakon iftara planiran je koncert Armina Muzaferije i dodjela nagrada pobjednicima sportskih takmičenja.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh