Preživjele žrtve

Odluka sudije Antonettija u slučaju Mladić je pristrasna

Objavljeno: 11.09.2018. u 13:53

Sudija Jean-Claude Antonetti je na zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića promijenio tri i imenovao nove članove žalbenog vijeća u Mladićevom predmetu

FOTO: AA

Svaki 11. dan u mjesecu preživjele žrtve genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine održavaju mirni protest na tuzlanskim trgovima, odakle šalju tihe krike o traženju posmrtnih ostataka svojih najmilijih te da zločinci nisu adekvatno kažnjeni, javlja Anadolu Agency (AA).

U fokusu današnjeg protesta bile su reakcije, odnosno kritike odluke sudije Jean-Claude Antonettija koji je na zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića promijenio tri i imenovao nove članove žalbenog vijeća u Mladićevom predmetu.

-Mi smo protiv toga da se mijenjaju članovi vijeća, ali očito je da je i pored svih dokaza i činjenica sudija Antonetti pristrasan. Generalno, zločinci nisu dobili kazne koje zaslužuju i to je ono što nas boli, uz svakodnevnicu koju živimo u saznanju da svoje sinove, braću, muževe, zetove i ostalu rodbinu nismo ukopali jer oni još uvijek nisu pronađeni - navela je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice".

Nura Begović, potpredsjednica tog udruženja, navodi da je u navedeni slučaj upletena "viša politika, koja uspješno radi svoje".

-Naravno da žrtve očekuju pravdu, a da li će je nakon ovog biti, nisam sigurna. Voljeli bismo da Mladić dobije najstrožiju moguću kaznu - kazala je Begović.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije