open-navfaktor-logo
search
Tehnički sponzor
Odlazi li Adidas u prošlost, ko će u 2023. godini oblačiti Zmajeve?
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine nije zadovoljan ugovorom sa tehničkim sponozom, njemačkom firmom Adidas, te nije isključeno da u narednoj godini on bude promijenjen.
28.12.2022. u 20:36
get url
text

Potvrđeno je to za Faktor iz FSBiH, uz opasku da bi Zmajeve u narednim godinama mogao oblačiti neki drugi proizvođač opreme, a najbliži je Kelme.

Ugovor sa Adidasom potpisan je u proljeće 2014. godine, a prvo (i jedino) veliko takmičenje na kojem smo nastupili u dresovima ovog proizvođača bilo je Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Svjetski priznati proizvođač, koji je službeni partner i Svjetske fudbalske federacije (FIFA), mamac je za sve nacionalne saveze, ali u FSBiH razmišljaju drugačije. U našem savezu nisu zadovoljni saradnjom sa Adidasom i traže način kako da raskinu saradnju.

VEZANI TEKST - Dvostruko brukanje: Zbog čega su Zmajevi sinoć igrali u pogrešnim dresovima?

Tako je oformljena komisija koju sačinjavaju generalni sekretar i direktori sektora, a koji su radili na tome. Kako tvrdi naš izvor iz FSBiH, oni će svoj izvještaj podnijeti Izvršnom odboru na prvoj sjednici nakon 4. januara 2023. godine (na sjednici IO zakazanoj za ovaj datum raspravljat će se samo o selektoru A reprezentacije BiH).

- Prema važećem ugovoru sa Adidasom, ne možemo potpisati drugi ugovor dok se oni ne izjasne jer imaju pravo prvog izbora. Savez će tražiti da se revidira postojeći ugovor. Nisu nam poslali ponudu, ali će naša komisija njima poslati ponude drugih zainteresovanih tehničkih sponzora, koji su za nas mnogo povoljniji. Ukoliko Adidas ne pristane da poboljša ugovor, ide se na potpisivanje sa drugim, odnosno sa onim partnerom koji bude imao najbolju ponudu - tvrdi naš izvor iz FSBiH.

VEZANI TEKST - Novi dres Zmajeva inspirisan vodopadima u našoj zemlji?

Naglasio je kako Kelme nije jedina opcija, te da nije isključeno da Zmajevi zaduže i Nike opremu, iako je to teško očekivati. Prije svega jer Kelme već ima upliva u FSBiH (sudije, te treneri u Centru za edukaciju FSBiH nose opremu ovog proizvođača).

Kada su u pitanju bh. premijerligaši, dresove sa zaštitnim znakom šape noce banjalučki Borac, Široki Brijeg i Leotar.

Španski proizvođač sportske opreme nije previše zastupljen u reprezentativnom fudbalu, a opremu ovog prozvođača nose tek Dominikanska Republika i Filipini, a od 2023. oblačit će i Iran. "Respektabilno" društvo...

Za kraj, treba naglasiti kako je Adidas u prodaju pustio dres BiH za 2022. godinu, a zanimljivo je da Zmajevi u njemu nisu odigrali niti jednu utakmicu u godini na izmaku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.