Oni su za nedjelju najavili nove proteste. Poručuju da će nastaviti sa okupljanjima sve dok Vlada ne riješi situaciju sa migrantima, a od MUP-a USK zatražili su da u narednih 48 sati u potpunosti zaustavi dolazak migranata u Unsko-sanski kanton.

- Pored toga, dali smo rok od pet dana Vijeću ministara, Ministarstvu sigurnosti da u koordinaciji sa Vladom USK i Gradom Bihaćem izmjeste sve migrante iz Đačkog doma na neku lokaciju van grada. Od vlasti tražimo da nas zaštite na zakonski način, a prvo što je potrebno uraditi jeste da se proglasi vanredno stanje. Mi ćemo intenzivno raditi na tome da se spriječi daljnji dokazak migranata u grad - rekao je organizator protesta Sej Ramić.

Na glavnom gradskom trgu u Bihaću u subotu uvečer okupilo se više hiljada građana. Građani su poručili da su spremni da se sami organizuju, a od policije su zahtijevali da nađu način da presijeku autobuske i željezničke linije, kojima se, kako kažu, konstantno dovode migranti na područje Unsko-sanskog kantona.

Kako je kazao ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, specijalna jedinica FUP-a spremna je spriječiti bilo kakvu eskalaciju na području Bihaća, a u jeku subotnjih događaja koji su uključivali blokadu autobuske stanice u cilju sprječavanja dolaska migranata.

Čampara je rekao da su specijalne jedinice Federalne uprave policije u pripravnosti te da se prati razvoj događaja kako ne bi došlo do neželjene eskalacije.

Organizatori protesta su zatražili proglašavanje vanrednog stanja i hitnu sjednicu Vlade Unsko-sanskog kantona na kojoj će biti donesene odluke kojima se od vlasti na nivou BiH traži hitno izmještanje migranata iz Bihaća.