Petak, 29.09.2023.
FOTO: Kanton Sarajevo

Odata počast žrtvama masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva: Porodice još čekaju pravdu

Delegacija Kantona Sarajevo položila je danas cvijeće na spomen-obilježje žrtvama masakra Seidi Baličevac, Jadranki Tendžeri, Osmanu Hebiboviću, Eminu Kolaru, Enveru Mustagrudiću, Muškiji Pribinji, Mirsadu Spahiću, Selmi Spahić i Aiši Šito, u ulici Oslobodilaca Sarajeva.

Ovih devet civila ubijeno je, a još 16 naših sugrađana ranjeno od eksplozija granata ispaljenih sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a iz naselja Lukavica, na današnji dan, prije 26 godina.

Tri granate pale su, jedna za drugom, na asfaltnu pješačku stazu kod javne garaže, iza zgrade na Trgu zlatnih ljiljana i u lijevi gornji ugao prozora stana dva u ulici Oslobodilaca Sarajeva broj 8.

Ibri Spahiću zločinci su tog dana ubili dvoje djece, desetogodišnju kćerku Selmu i dvadesetčetvorogodišnjeg sina Mirsada.

Ogorčen je jer nisu sudski procesuirane ubice njegove djece, kao i brojnih civila Sarajeva.

- Mnogo je još ovakvih slučajeva bilo u gradu, a samo su dva čovjeka optužena i procesuirana za granatiranje Sarajeva. Tužilaštvo i sudstvo nisu odradili ono što je trebalo. Prošlo je više od 25 godina, a to je ipak previše - poručio je Spahić.

Dopredsjedavajuća Skupštine KS Smiljana Viteškić naglasila je, između ostalog, da su i eksperti UNPROFOR-a potvrdili da su granate kojima je počinjen ovaj masakr ispaljene sa položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a, te da počinioci zločina moraju biti adekvatno kažnjeni.

Naglasila je kako moramo stalno govoriti o tome, o patnjama i ubistvima civila Sarajeva jer pravda mora biti zadovoljena kako bi se moglo nastaviti dalje u izgradnji pravednog i prosperitetnog društva.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, na spomen-ploču cvijeće su položili i članovi porodica, prijatelji i komšije, predstavnici Grada Sarajevo, Općine i Općinskog vijeća Novi Grad, Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godina, Savjeta MZ Dobrinja B, te Općinskog odbora SDA Novi Grad.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh