Nakon burnih reakcija javnosti na to da je Jasmin Ademović "genetski predodređen" za fotelju i vlast, Konaković uvjerava da je sve izvučeno iz konteksta?!

- Vidim da ova tema koja izaziva mnogo pažnje, naravno ima i drugu dimenziju. Jutros sam u postu koji sam objavio govorio o onome što iz SDA i naravno u našoj javnosti nazivaju nepotizmom, objasnio da se u politici zapravo desio jedan presedan da je jedan visokopozicionirani zvaničnik rekao: "Ako moje dijete ide na listu ja neću i ako će moje dijete zarađivati novac u javnom sektoru u državnoj službi, ja neću". I u jednom dijelu tog teksta govorio sam o hrabrosti Kemala Ademovića kojeg sam lično upoznao - kazao je Konaković. 

VEZANI TEKST - Konaković: Dobro da smo odabrali genetski predodređenog Ademovića

Osim što je Kemal Ademović jedan od osnivača NiP-a, on je i vjenčani kum Elmedina Konakovića. 

- U dijelu u kojem sam objasnio da i za ovu bitku kroz koju neko treba da prođe je potreban hrabar čovjek, može izdržati sve vrste pritisaka i koji se može s njima nositi i do kraja dovesti ovu cijelu proceduru izbora u Gradskom vijeću i posebno izbora gradonačelnika, taj je Jasmin Ademović. U tom dijelu sam napisao genetski predisponiran. Većina ljudi piše i shvata tu poruku, ali naravno iz kuhinje koja je uznemirena zbog činjenice da gubi vlast, zaista bjesomučno pokušava iz naših zareza i poruka izvući nešto nelegično i netačno. Stiže pokušaj interpretacije da kobiva ta genetska predodređenost ima veze sa onom vrstom genetske predodređenosti kojoj na političkoj sceni svjedočimo - kazao je Konaković u svom video obraćanju. 

Konaković je bezobrazno ustvrdio da je "ta stvar izvučena iz konteksta", pa je saopćio i kako će spornu rečenicu izmijeniti na Facebooku da ne bi "zbunjivala časne poštene i iskrene ljude". 

U burnim reakcijama na Konakovićeve trvdnje o genetskoj predodređenosti za vlast mnogi su podsjetili da nikad u historiji nije dobro završilo kad je neko pretendovao da vlada zbog umišljaja da na to ima prava zbog gena.