- S obzirom na to da UKC RS-a zbrinjava najveći broj ovih pacijenata, rukovodstvo je donijelo odluku da se pripreme neophodni kapaciteti za prijem novooboljelih koje očekujemo tokom jeseni i zime. Tokom prethodnih mjeseci, izvršene su minimalne pripreme koje podrazumijevaju sanaciju i djelimičnu adaptaciju prostora stare Hirurgije koja je svojevremeno bila predviđena za rušenje - naveli su u UKC-u RS-a.

Provedene su javne nabavke za pribavljanje potrebne dokumentacije kao i za izbor izvođača radova na projektu sanacije. Izabrani izvođač radova je DELTA MD d.o.o. Banja Luka, a vrijednost radova je oko 1,3 miliona KM bez PDV-a.

Sanacija će se izvršiti na površini od oko 5.700 metara kvadratnih, te je cijena sanacije jednog kvadratnog metra oko 236 KM.

- Kako bi objekat ispunjavao minimum uvjeta za boravak Covid-pozitivnih pacijenata, izvođač je morao izvesti neophodne radove, kao što su sanacija krova, zamjena stolarije, zamjena dotrajalih instalacija, te zamjena podnih i plafonskih obloga. Sa funkcionalne strane osnovni nedostatak ovog objekta bio je manjak sanitarnih čvorova, WC kabina i tuševa, te je ovom sanacijom postignuto da na svakoj etaži imamo 12 toaleta i deset tuševa. Ranije su na svakoj etaži postojala četiri toaleta i dva tuša - poručili su iz UKC-a.

Naveli su i da se, uprkos svim otežavajućim okolnostima, radovi na objektu privode kraju kako bi se doveo u pristojno stanje i poslužio kao Covid-bolnica, a po okonačanju pandemije kao privremeni objekat za Kliniku za ginekologiju i akušerstvo i Kliniku za dječije bolesti kada se počne sa njihovom rekonstrukcijom na lokaciji Paprikovac.