U pravilu kompanije koje proizvode obuću ili njene dijelove repromaterijal nabavljaju u inostranstvu, baš kao i što većinu robe plasiraju na međunarodna tržišta. Pandemija koronavirusa itekako je utjecala na rad preduzeća iz ove branše.

- Naši poslovni partneri su iz Austrije, Francuske i Njemačke, a njihovi dobavljači iz Italije. To je poslovni lanac koji je zbog ove krize mnogo oštećen. U aprilu smo morali otkazivati nekoliko dogovorenih poslova. Radili smo sa 100 posto kapaciteta, a produktivnost je bila jedva 50 posto. Samim tim prihodi su opali za više od pola. Imali smo veće troškove, morali smo osigurati novac za dezinfekciju, zaštitnu opremu, prijevoz je bio skuplji nego inače – kaže Alija Šehović, direktor kompanije za proizvodnju obuće Intral BH iz Tuzle, čiji su proizvodi prisutni širom svijeta.

Uprkos svim tim problemima, Intral BH je zadržao sve radnike.

- Nije bilo otkaza, svi od 300 radnika su ostali. Stabilizaciju lanca dobavljača možemo očekivati tek kada se otvore granice Evropske unije, tek tamo u drugoj polovini juna. No, i tada ne možemo biti sigurni u značajno poboljšanje situacije. Potrošači su u vrijeme krize usmjereni na kupovinu prehrambenih artikala i zato će sigurno doći do pada kupovne moći. Mjere nadležnih institucija neće biti dovoljne za oporavak privrede. Istovremeno, Agencija za bankarstvo FBiH ostavila je mnogo prostora bankama da se ponašaju kako se ponašaju, a to u svakom slučaju ne ide u prilog privrednicima – smatra Šehović.    

Firma Thema iz Gradačca za proizvodnju obuće u potpunosti je orijentisana na međunarodno tržište. Jedno vrijeme bili su prislijeni obustaviti rad.

- Nismo radili od kraja marta do 13. aprila, i to iz dva razloga. Zbog predostrožnosti i suzbijanja širenja pandemije koronavirusa obustavili smo proizvodnju. U jednoj hali imamo 300 ljudi i nismo htjeli ništa rizikovati. Pored toga, bilo je onemogućena dostava repromaterijala iz Italije. Imali smo pad proizvodnje i prihoda, ali nismo se opredijelili za šivanje maski – kaže Nizara Halilbašić, direktorica Theme.

Situacija se u maju polako popravlja, ali je sve to daleko od stanja prije krize.

- Dostava repromaterijala iz Italije još nije počela, očekujemo da se to desi do kraja ovog mjeseca. Jedna firma iz Austrije dostavlja, dok druga ima problema. Uprkos svemu, nismo nijednog radnika otpustili. Radimo i nadamo se boljim vremenima. Firma ima kredit koji redovno vraća, nismo tražili odgodu – ističe Halilbašić.

Svjesna je da će mjeseci pred nama donijeti otkazivanja narudžbi.

- Naša roba ide prije svega u Njemačku i Austriju. Zavisimo od toga kako će se ove države ekonomski oporavljati. Nijemci su poslovično oprezni, vodit će računa o svakom euru. Ova sezona proljeće-ljeto je ranije ugovorena i ne bi trebalo biti problema. Kad je u pitanju sezona august-mart, svjesni smo da će biti otkazivanja narudžbi, u kojem obimu, tek ćemo vidjeti – govori Halilbašić.