open-navfaktor-logo
search
"Crvena šuma"
Objavljen video iz Černobila: "Potpuna nebriga za ljudski život pokazuje kako izgleda država-ubica"
Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak napravljen dronom koji prikazuje "zonu isključenja" oko nuklearne elektrane Černobil.
07.04.2022. u 14:24
get url
text

- Video je dokaz da je ruska komanda naredila svojim vojnicima da kopaju utvrde u blizini nuklearne elektrane Černobil, tačnije u radioaktivnoj "crvenoj šumi" tokom marta 2022. godine. Potpuna nebriga za ljudski život, čak za svoje podređene pokazuje kako izgleda država-ubica - napisali su u objavi na Twitteru.

VEZANI TEKST - Zloglasna "crvena šuma" uzela danak: Rusi se ne povlače iz Černobila, oni idu u specijanu bolnicu

"Crvena šuma" je dobila taj naziv jer je hiljade borova postalo crveno nakon nuklearne katastrofe 1986. godine.

Ukrajinski mediji prije sedam dana su objavili da se nekoliko stotina ruskih vojnika morale hitno povući iz nuklearne elektrane u Černobilu, nakon što su oboljeli od "akutne bolesti uzrokovane radijacijom", koju je uzrokovalo kontaminirano tlo.

Vojnici koji su kopali rovove u kontaminiranoj "crvenoj šumi" u blizini najveće nuklearne katastroe u historiji, sada se liječe u specijalnoj ustanovi u Gomelu, u Bjelorusiji. Ovaj predio u blizini nuklearke se smatra veoma toksičnim, a čak ni specijalizirano osoblje nuklearke u Černobilu ne smije mu prilaziti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.