open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na heroje
Obilježena godišnjica Bitke za Poljine
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća na Sjeničkoj kosi obilježena je 28. godišnjica Bitke za Poljine. 
30.07.2020. u 16:57
get url
text

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici boračkih udruženja i Općine Vogošća, učesnici bitke, porodice šehida i poginulih boraca, kao i predstavnici političkih stranaka.

Govorio je Salem Numanović, učesnik bitke i predsjednik Upravnog odbora Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća. Emotivno i nadahnuto se prisjetio herojstva boraca sa Poljina i njihove spremnosti da se žrtvuje i ono najdraže i da se nastavi dalje sa borbom za slobodu Bosne i Hercegovine. Podvukao je da je pravi način da se i dalje borimo za Bosnu i Hercegovinu na ovakvim okupljanjima, kako se ne bi opet desilo da iza brojnih genocida nad Bošnjacima ne ostane ni pomen na ta stradanja.

O značaju spomen-obilježja i ovakvih manifestacija govorio je i načelnik Vogošće Edin Smajić koji je istakao da je istina najjače oružje svih onih koji vole Bosnu i Hercegovinu. Ponovio je da nama treba samo da stalno ističemo činjenice i ništa drugo i da znamo da još uvijek postoje oni koji bi željeli izbrisati ili podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Naglasio je da se bitka protiv takvih dobija u velikim utakmicama i na velikim stadionima, a da su sitna trvenja među probosanskim strankama kontraproduktivna i, u najboljem slučaju, za nivo kantonalne lige.

{$galerijaFotografija}

U više navrata, prilikom ovog obilježavanja, spomenut je značaj Sjeničke kose za odbranu cijelog Sarajeva. Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije RBiH. Tada su svoje živote u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili Teufik Šošić, Hakija Čavčić, Semedin Etemović, Mirsaad Omerović, Mersal Plakalo, Rašid Bešlija i Ibrahim Brkanić. Svega deset dana ranije, 20. jula 1992. u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Ilijas Trnka, Senad Rokša i Muhamed Jamaković. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način umoreni od agresorske ruke.

Prije nego što su delegacije položile cvijeće na spomen-obilježju Sjenička kosa, Vehbija efendija Makić, imam Adli-begove džamije na Kobiljoj Glavi, proučio je Jasin, saopćila je Općina Vogošća.

poljine.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.