Četvrtak, 13.05.2021.

Obilježena 28. godišnjica Bitke na Poljinama

Članovi porodica poginulih, saborci, predstavnici Kantona Sarajevo i općina Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, te boračkih udruženja sa područja ovih općina su danas polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, te minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Prve podrinjske brigade koji su 31. jula 1992. godine zajedno sa lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom MUP-a u borbama na Poljinama položili svoje živote za odbranu naše države.

U ime općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića i predsjedavajuće Općinskog vijeća Centar Karoline Karačić, cvijeće su položili savjetnik općinskog načelnika Bećir Sirovina, predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za boračka pitanja Dževad Jusić, te Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar.

Prisutnima se obratio Bajro Čomor, predsjednik Udruženja "101 brigade".

- Datum obilježavanja smo pomjerili iz opravdanih razloga. Zbog Kurban-bajrama odlučili smo da danas obilježimo godišnjicu Bitke na Poljinama. Prva Podrinjska brigada je dobila zadatak da se ide u deblokadu Sarajeva i da se pridruže jedinicama koje su branile Goražde. Tih ratnih dana prve godine rata u BiH imali smo samo visok moral i srce u nedostatku materijalno-tehničkih sredstava i iskustva u ratovanju. Pripadnici brigade su se uspjeli probiti kroz prve neprijateljske linije, ali ih je artiljerija agresora žestoko bombardovala i ubila 11 pripadnika Prve podrinjske brigade dok je još jedan borac od posljedica ranjavanja preminuo 1993. godine. Također i druge jedinice koje su učestvovale u ovoj vojnoj akciji su imale gubitke - objasnio je Čomor.

U Bici na Poljinama poginuli su: Enver Ademi, Senad Bajrić, Kemal Čolak, Mehmed Hadrović, Vahid Kahriman, Muris Komarica, Asim Prazina, Enver Šukalo, Zajko Šalaka, Izet Sipović, Edhem Zametica i Husein Fejzić.

Delegacije su položile cvijeće i ispred obližnjeg spomen-obilježja na Šipu u ulici Dejzina Bikića gdje su postavljene table sa imenima 57 poginulih pripadnika Armije RBiH, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh