- Veliko mi je zadovoljstvo što sam dočekao općinsku delegaciju na prvi dan Ramazanskog bajrama. Upućujem iskrene čestitke svima koji obilježavaju 2. maj kao svoj dan, čestitam i Bajram svim muslimanima u Starom Gradu, Sarajevu i čitavoj zemlji - kazao je hafiz Mensur ef. Malkić, prvi imam Begove džamije, koji je bio domaćin delegaciji pri posjeti Gazi Husrev-begovoj džamiji i turbetu najvećeg sarajevskog vakifa Gazi Husrev-bega.

U haremu Careve džamije delegaciju je dočekao imam džamije Sadrudin ef. Išerić. koji je rekao da je Stari Grad srce Sarajeva i Bosne.

- Utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Ishaković nam je ostavio na korištenje brojne hajrate, Carevu džamiju, Kolobaru han i druge. Upravo smo okončali projekat unutrašnjeg uređenja džamije, čime je naša džamija, hvala Allahu, uređena u potpunosti. U projektu su učestvovali i Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić. Mi moramo biti jedno, kao što smo bili 2. maja 1992, tako mora biti i danas - naglasio je Išerić.

Ibrahim Hadžibajrić podsjetio je da se 2. maj, Dan Općine Stari Grad, obilježava od 2001. godine.

- Ove godine Božijom voljom imamo čast da na isti dan obilježavamo i Dan Općine Stari Grad, kao i prvi dan Ramazanskog bajrama. Velika je čast biti na svim ovim mjestima na današnji dan - izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Prema njegovim riječima prije tačno 30 godina na ovaj dan, na području Sarajeva su se odvijale presudne bitke.

- Agresorske snage željele su presijeći Sarajevo na dva dijela i osvojiti ga. Uz pomoć naših branilaca ARBiH, MUP-a RBiH to se srećom nije desilo. Zbog toga mi danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi, i ja im se iskreno zahvaljujem na tome - kazao je načelnik Hadžibajrić.

Hadžibajrić je podsjetio na važnost Starog Grada za Sarajevo, BiH, ali i cijelu Evropu.

- Mnoge zemlje Evrope mogle bi učiti od nas u Starom Gradu o suživotu različitih vjera i nacija. U razmaku od samo nekoliko stotina metara imamo bogomolje svih monoteističkih konfesija. Ovdje se zajedno živjelo oduvijek i tako će biti još mnogo godina - poručio je Hadžibajrić.

Na Šehidskom mezarju Kovači delegacija je položila vijenac i proučila Fatihu na centralnom spomen obilježju, a potom i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića. Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad nastavlja se sutra obilježavanjem Dana šehida.