Dodik se tokom posjete sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem. 

- Uvredljivost i arogancija službenog Zagreba i predsjednika Milanovića, doista jeste ona kap koja je prevršila mjeru i koja predstavlja kontinuitet jednog arogantnog odnosa političkog Zagreba prema Sarajevu - rekao je predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović. 

Ante Čolak, bivši zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, smatra da je pravi razlog sastanka u Zagrebu pokušaj blokade donošenja briselskih sankcija za Dodika. 

- Šta bi to značilo za njega i politiku koju on predstavlja? Donošenjem briselskih sankcija automatski bi značilo primjenu bonskih ovlasti u BiH - rekao je Čolak. 

Osvrnuo se na poziciju Milanovića navodeći da je "razočaran kako je on uopće došao na ideju da pozove Dodika".

- Ili je i njega kao i Dodika obuzela položajna pamet pa želi biti veći Hrvat nego što jest. Pozicija Milorada Dodika ne proizlazi iz njegove političke mudrosti i pameti nego je ona položajna pamet koja proizlazi iz dejtonske strukture i Aneksa 4 - pojasnio je Čolak.

Smatra da su "konačno pale maske i ovo je bila promocija Milorada Dodika kao lidera Hrvata u BiH, koji će im vratiti konstitutivnost, ali naravno ne u RS-u".

- Ovim potezom službeni Zagreb pravi više štete Hrvatskoj nego što može napraviti BiH ili što može pomoći Hrvatima u BiH. Pa ih ja molim da nam više ovako ne pomažu jer nas nestade. Konačno je Dodik postao lider politike Hrvata u BiH, obećani Mesija - rekao je Čolak.

O posjeti je govorio i Ibrahim Prohić, psiholog i analitičar.

- Osnovni propust zagrebačkog sastanka, zato je on po mom sudu incidentan, je u tome što su zaobiđene institucije države BiH - poručio je Prohić. 

Podsjetio je da "mi, nakon svega što nam se dešavalo u posljednjih 30 godina i što nam se dešava i danas, nemamo više pravo na naivnost".

- Tačno je da ovo ima i određene izborne, odnosno predizborne motive, ali to nije glavni motiv ovakvih postupaka. Prva konstatacija je da tzv. region i dan danas nije odmakao od ranih '90-ih godina. Region je i danas ideološki, politički i mentalno u '90-im godinama. To znači da ljudi ovdje, društva i države nisu sposobni da uče, nisu sposobni da se razvijaju - dodao je Prohić.

Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, kazao je da većina političkih analitičara i društvenih radnika u BiH vjerovala je da će nakon zadnjih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj uslijediti promjena odnosa vlasti u Hrvatskoj prema BiH. 

- Nažalost, nakon nedavnih sastanaka u Zagrebu na kojim je gostovao Milorad Dodik, u ko zna kojem svojstvu, čini se da se ipak ništa bitno u tom odnosu neće promijeniti, te da je službena politika Hrvatske i dan danas talac pogrešne hrvatske politike iz '90-ih godina i njenih posljedica - dodao je Pejić.