Budžetski prihodi su rasli za 11 posto, a rashodi za tri posto, tako da su budžetski prihodi veći od tekućih rashoda za 472 miliona KM.

Zastupnici opozicije NSRS-a su tokom rasprave prozivali vladajuću većinu što u rebalansu budžeta RS-a za ovu godinu nema stavki za finansiranje vojske RS-a, uprave za indirektno porezivanje na entitetskom nivou, te agencije za lijekove RS-a, a čije je osnivanje najavljeno odlukama o vraćanju nadležnosti u tim oblastima koje je izglasala entitetska skupštinska većina krajem prošle godine.

Na posebnoj sjednici NSRS-a održanoj 10. decembra prošle godine zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci predloži nova zakonska rješenja kojim se vraćaju nadležnosti, a za šta rok ističe 10. juna.

- U čemu je problem. Zašto nema tih zakona, obavezni ste da ih donesete do 10. juna, pa zašto u rebalansu nema stavki za to. Objasnite narodu. Bit ćete kažnjeni jer niste uradili to što ste obećali – rekao je Igor Crnadak (PDP).

Mazalica: Uradile su se krupne stvari

Zastupnik SNSD-a Srđan Mazalica mu je odgovorio da na spomenutoj posebnoj sjednici nije bilo opozicije i da oni nisu dali podršku vraćanju nadležnosti sa državnog nivoa na RS.

Dodao je da je većina, okupljena oko SNSD-a, "krenula u taj proces i da su se uradile krupne stvari".

- Možda nećemo ići u neka vraćanja nadležnosti, možda nešto nije izvodivo, možda nešto nije u interesu Republike Srpske – rekao je Mazalica.

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović je u završnoj riječi istakla da nije tačno da su od viška prihoda u budžetu građanima date mrvice, a kako su to izjavili neki opozicionari, te navela podatke o rastu plaća i penzija, boračkih dodataka i socijalnih davanja u RS-u u ukupnom iznosu od 218 miliona KM.

- Ako smo od 330 miliona KM povećanih prihoda dali 218 miliona KM građanima, onda nije korektno reći da su to mrvice – kazala je Vidović.

Nekoretnim je ocijenila i komentare da se Vlada RS-a zadužuje prekomjerno i bez potrebe, te navela da nema nijedne države koja se nije dodatno zadužila u pandemiji koronavirusa, te navela podatak da javni dug RS-a sa 31.12.2021. godine iznosi 41,39 posto BDP-a, a ukupni dug 50,13 posto BDP-a

- RS nije prezadužena - podvukla je.

Ukidanje akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice

Dodala je da RS ne može utjecati na inflaciju jer nema utjecaj nad Centralnom bankom BiH i kontrolu nad monetarnom politikom i istakla da je RS za ukidanje akciza i PDV-a na osnovne životne namirnice, ali da to nije mogla realizovati jer nema saglasnosti na nivou BiH.

- To se odlučuje u Sarajevu i nemojte sada nas prozivati – istakla je.

Vidović je navela i da nikada nisu bili veći podsticaji u privredi u RS-u.

- Ova Vlada se vrlo odgovorno ponaša prema svemu, a ako neko misli da ova Vlada RS-a može zaustaviti inflaciju, voljela bih vidjeti ko to može, jer ne može ni Njemačka, ni Italija, Francuska, nijedna zemlja u svijetu.  Također, u RS-u niko ne treba da ima strah od nedostatka hrane, konstantno vršimo nabavke da ne bismo došli u situaciju da nemamo hrane, a bogami vidim u nekim evropskim zemljama da su rafe govoto prazne – kazala je Vidović.

Tokom skupštinske rasprave bilo je dosta riječi i o najavljenoj podjeli po 100 KM iz budžeta RS-a mladima od 18 do 30 godina, penzionerima i borcima, za šta je u budžetu planirano oko 50 miliona KM.

Iz PDP-a su pozvali sve koji dobiju ovaj novac da sačuvaju priznanice, uz obećanje da, ako oni dođu na vlast, svima će podijeliti po 500 KM.