open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
NSRS izglasala uvođenje vanrednog stanja u RS-u, ali odluka još ne može stupiti na snagu
Narodna skupština RS-a proglasila je danas vanredno stanje u tom entitetu zbog situacije izazvane izazvane koronavirusom.  
28.03.2020. u 14:52
get url
text

Na dnevnom redu je bila samo jedna tačka i to upravo Prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji entiteta Republika Srpska zbog aktuelne situacije izazvane virusom korona.

Sjednica je počela uvodnim obraćanjem predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, a zbog pandemije virusa korona, zastupici danas nisu zasijedali u zgradi parlamenta, nego u većoj sali Banskog dvora u Banjoj Luci, kako bi bila omogućena potrebna distanca između učesnika.

- Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske - saopćenjo je iz NSRS-a.

VEZANI TEKST - Zastupnička grupa "Zajedno za BiH": Podržat ćemo uvođenje vanrednog stanja, ali pod ovim uvjetima

Međutim, odluka imajući u vidu kako je to Ustav propisao, ne može stupiti na snagu jer ju prvo mora potvrditi Vijeće naroda RS-a. 

NSRS nije prihvatila zaključke grupe "Zajedno za BiH". Oni su prvenstveno tražili da se vodi računa o povratničkoj populaciji. Tražili su da uvođenje vanrednog stanja ne bude smetnja slobodnom prelasku međuentitetske linije razgraničenja te da u tom smislu ne bude nikakvih kontrolnih tačaka koje bi na bilo koji način sprečavale prelazak ove linije.

Imajući u vidi da NSRS nije usvojila predložene zaključke zastupničke grupe "Zajedno za BiH", Klub Bošnjaka u Vijeći naroda RS-a će vjerovatno osporavati ovu odluku.

Također, zastupnici iz SDS-a i PDP-a bili su suzdržani prilikom glasanja.

- Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio RS u slučaju ugrožavanja sigurnosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa RS.

Također, u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske, propisano je da Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji RS ili dijelu RS ugrožena sigurnost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima - navedeno je u saopćenju iz NSRS-a.

Sjednica je bila zatvorena za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.