open-navfaktor-logo
search
Narodna skupština RS-a
Zastupnička grupa "Zajedno za BiH": Podržat ćemo uvođenje vanrednog stanja, ali pod ovim uvjetima
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj će, na zahtjev entitetske Vlade, biti razmatran prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju tog entiteta, bit će održana danas.
28.03.2020. u 12:08
get url
text

Medijima će biti dostavljene i fotografije i video-snimak početka sjednice, zbog posebnih okolnosti u kojima se ona održava i smanjenja broja učesnika zasjedanja. Dakle, sjednica je zatvorena za javnost.

Proglašenje vanrednog stanja nije naišlo na odobravanje kod svih parlamentarnih stranaka u RS-u.

Dok ne dobiju jasne mjere koje vanredno stanje podrazumijeva, neće podržati njegovo uvođenje, poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

- Nismo dobili razloge i argumente zašto se uvodi vanredno stanje u RS-u - poručili su iz PDP-a.

PDP smatra, kako dodaju, da postojeći režim mjera u toku vanredne situacije daju dovoljno prostora institucijama RS za provođenje zaštitnih mjera.

Građani treba da budu informisani o razlozima uvođenja vanrednog stanja i svi moramo, navode iz PDP-a, znati šta vanredno stanje tačno podrazumijeva i kako će to uticati na život svakog čovjeka u RS.

Zastupnička grupa "Zajedno za BiH" dostavila je četiri zaključka. Traže da se oni usvoje. Ukoliko to bude slučaj podržat će uvođenje vanrednog stanja. Ukoliko se njihova četiri zaključka ne podrže, izostat će i njihovi glasovi za predloženo vanredno stanje.

"Zajedno za BiH" prvenstveno traže da se vodi računa o povratničkoj populaciji. Traže da uvođenje vanrednog stanja ne bude smetnja slobodnom prelasku međuentitetske linije razgraničenja te da u tom smislu ne bude nikakvih kontrolnih tačaka koje bi na bilo koji način sprečavale prelazak ove linije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.