Iz ove firme su objavili kako je uspješno realizovano testiranje cijevi za bacač 40 mm LV, te da su se u potpunosti osposobili za izradu cijevi.

Cijev razvijena u ovoj firmi testirana je na poligonu bugojanskog giganta BINAS koji je svojevremno imao u planu da se bavi ovom vrstom proizvodnje i jedini ima poligon za testiranje. Tokom testiranja korištena je puška ASG B&T Grand Launcher GL-06.

S obzirom na to da se pokazalo kako su zadovoljeni svi potrebni standardi, Zupčanik d.o.o nakon dobijanja dozvole od Vlade FBiH priprema prve proizvode koje će prezentirati potencijalnim kupcima. Za sada se u dozvoli navodi da je odobrena proizvodnja za nepoznatog kupca, prenosi BiznisInfo.

Zupčanik trenutno zapošljava 25 radnika. U toku je proces modernizacije proizvodnje i nabavka najsavremenijih mašina što ukazuje da bi moglo doći do povećanja obima proizvodnje i broja zaposlenih.

U svom asortimanu ova firma će imati: nakovnje, kapsule, košuljice, sigurnosne i oružane naprave, energetska punjenja za jednokratno ispaljivanje.

Osim toga proizvodit će se dijelovi za naoružanje s glatkom cijevi koje koristi kalibar manji od 20 mm te automatsko oružje kalibra 12,7 mm.