Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je prošle sedmice da "porast stepena zaraze prijavljene za (podvarijante omikrona) BA.4 i BA.5 ukazuje da će one postati dominantne" u cijeloj Evropskoj uniji i vjerovatno rezultirati rastom broja slučajeva.

Infekcije su u porastu u više zemalja, uključujući Portugal, Njemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švicarsku i Španiju, prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Univerzitet Oxford, koji prati pandemiju.

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, uspoređujući ih s ranijima, spretnije izbjegavaju imunološki sistem. To znači da ni prethodne infekcije niti vakcine ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih valova, povećanje slučajeva moglo bi rezultirati porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni utjecaj jedne od podvarijanti BA.5 najočitiji je u Portugalu gdje je potaknuo značajan porast infekcija COVID-19. U bolnicama širom zemlje broj oboljelih je 1.896, gotovo jednak kao tokom prvog omikron vala u januaru. BA.5 u maju je postao dominantan u Portugalu.

U Francuskoj se broj novozaraženih na milion ljudi gotovo utrostručio od početka mjeseca, a broj hospitalizacija raste prvi puta od početka aprila. Prema najnovijim podacima javnozdravstvene agencije Santé Publique France, BA.5 je porastao na 24 posto sekvenciranih slučajeva u sedmici od 6. juna u usporedbi s 18 posto sedmicu prije.

Alain Fischer, koji je na čelu grupe koja se bavi vakcinisanjem stanovništva u Francuskoj, kazao je u srijedu da nije upitno je li zemlja suočena s novim valom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se lično zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se spriječilo širenje.

- Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni - izjavio je u nedjelju za francuski radio dr. Benjamin Davido, specijalist za zarazne bolesti u bolnici Raymond-Poincaré nedaleko Pariza.

U Ujedinjenom Kraljevstvu gdje broj slučajeva i hospitalizacija naglo raste, čini se da su početak novog vala također potaknuli BA.4 i BA.5, prema Uredu za nacionalnu statistiku (ONS). Najnoviji podaci ONS-a, objavljeni 17. juna, pokazali su da infekcije covidom rastu za 43 posto iz sedmice u sedmicu, prema medicinskom časopisu British Medical Journal (BMJ).

Christina Pagel, profesorica operativnih istraživanja na University College London, napisala je u tom listu: "Bit ćemo prva (ali ne i posljednja) velika zemlja koja će imati val BA.4.5 nakon što je imala dva prethodna omikron vala".