open-navfaktor-logo
search
Cazin
Nove skulpture na Ostrošcu, najvećoj galeriji na otvorenom u regiji
Na Starom gradu Ostrožac u Cazinu traje 56. izdanje Skulptorske kolonije na kojoj umjetnici iz Bosne i Hercegovine i regiona stvaraju nove skulpture od kamena bihacita.
07.06.2023. u 14:42
get url
text

{$galerijaFotografija}

Ova međunarodna kolonija promovira nacionalni spomenik BiH Stari grad Ostrožac koji je upravo zahvaljujući koloniji postao najveća galerija na otvorenom, sa djelima koja svjedoče o prošlosti.

- Mladost moga Sarajeva pokošena spava, šta sam puta plakao uz tu pjesmu, ja sam napravio skulpturu njih trojice šehida, Safet, Ahmo i Mustafa, i ja napravim mezar do mezara, tri nišana i ja na mjestu imena i prezimena napravim rupu. Ta praznina ima dvojak smisao, prije svega tu se ostavi cvijeće, a kad staviš ruku tu možeš ga zagrliti -  objašnjava Ljubodrag Mrdović, skulptor iz Crne Gore.

Cilj je, kažu organizatori, promocija kulture ovog kraja ali i korištenje kamena bihacita koji je kažu vrlo zahvalan. Uz to svaka kolonija obogatiti fundus umjetničkih djela.

- Skulptorska kolonija govori i o našem kraju i o vrijednosti naše kulture. Naše najmlađe učimo na posebnim radionicama kako bismo ljubav prema umjetnosti prenijeli na nove generacije -, objašnjava Ermin Beganović, direktor JU Centar za kulturu Cazin, koji je organizator kolonije.

Brojni se umjetnici već decenijama na Ostrožac vraćaju, a redovno su s njima i studenti kiparstva.

- Sada dovodim svoje studente da osjete pravi materijal i stvarni prostor. Da spoznaju šta je to pravo kiparstvo i da pogledaju druge autore - objašnjava akademski skulptor Samir Sućeska.

Kolonija na Ostrošcu posjeduje najveću zbirku skulptura u regiji, trenutno raspolaže sa više od 300 rađenih u terakoti koje se čuvaju u Galeriji Kulturnog centra Grada Cazina, oko 200 rađenih u bihacitu u parku skulptura Staroga grada Ostrošca.

Stari Grad Ostrožac izgrađen je 1286. godine kao posjed knezova Blagajskih Babonića, a od 2013. godine se nalazi na listi nacionalnih spomenika. Ove godine planira se obnova zamka za koju je iz budžeta Unsko-sanskog kantona izdvojeno dva miliona konvertibilnih maraka.

AA-20230607-31362801-31362791-BIH_NOVE_SKULPTURE_NA_OSTROSCU_NAJVECOJ_GALERIJI_NA_OTVORENOM_U_REGIJI.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.