open-navfaktor-logo
search
Bijela kuća najavila
Nove sankcije SAD-a ruskim oligarhima, obuhvaćeni i Putinovi prijatelji
Bijela kuća je u četvrtak najavila nove sankcije ruskim oligarsima, u posljednjem pokušaju američkog predsjednika Joea Bidena da stisne ruskog predsjednika Vladimira Putina dok invazija Ukrajine napreduje.
03.03.2022. u 21:55
get url
text

Nova lista pojedinaca opisanih kao "Putinovi prijatelji i članovi njihovih porodica" bit će odsječena iz američkog finansijskog sistema, njihova imovina u SAD-u će biti zamrznuta, a njihova imovina će biti blokirana za korištenje, navodi se u podacima iz Bijela kuća, piše CNN.

Sanckije uključuju blokade osam članova ruske elite, plus članove njihovih porodica i saradnike. 

Među njima je Putinov saveznik Ališer Burhanovič Usmanov, jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, a sankcije uključuju njegovu super-jahtu i privatni avion.

SAD također sankcionišu Putinovog portparola Dmitrija Peskova, kojeg Bijela kuća opisuje kao "glavnog dobavljača Putinove propagande".

Osobe koje će biti predmet sankcija pune blokade su:

Nikolaj Tokarev (zajedno sa suprugom Galinom, kćerkom Mayyom i njegove dvije kompanije za luksuzne nekretnine)
Boris Rotenberg (zajedno sa suprugom Karinom i sinovima Romanom i Borisom)
Arkadij Rotenberg (zajedno sa sinovima Pavelom i Igorom i kćerkom Lilijom)
Sergej Čemezov (zajedno sa suprugom Jekaterinom, njegovim sinom Stanislavom i poćerkom Anastasijom)
Igor Šuvalov (zajedno sa svojih pet kompanija, supruga Olga, njegov sin Jevgenij i njegovo društvo i avion, i njegova kćerka Marija i njena kompanija)
Jevgenij Prigožin (zajedno sa svoje tri kompanije, suprugom Polinom, kćerkom Ljubovom i sinom Pavlom),
Dmitrij Peskov, Putinov sekretar za štampu
Alisher Usmanov (njegova super-jahta, jedna od najvećih na svijetu koju je upravo zaplijenila naša saveznica Njemačka, i njegov privatni avion, jedan od najvećih ruskih privatnih aviona).

SAD će također uvesti vizna ograničenja za 19 oligarha i 47 članova njihovih porodica i bliskih saradnika, navodi se u izvještaju Bijele kuće.

Ministarstvo trezora će također izdati sankcije za mete dezinformacija. To uključuje SDN Strategic Culture Foundation i povezane kuće Odna Rodyna, Rhythm of Eurasia i Journal Kamerton; SouthFront; SDN InfoRos; New Eastern Outlook; Oriental Review; United World International; i Geopolitical.

Također će odrediti "26 pojedinaca sa sjedištem u Rusiji i Ukrajini koji igraju centralnu ulogu u ovim organizacijama, omogućavajući Vladi Ruske Federacije napore da širi dezinformacije i utiče na percepcije kao dio njihove invazije na Ukrajinu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.