Rad svih ugostiteljskih objekata dopušten je najkasnije do 24 sata, a ta odluka na snagu stupa odmah, rečeno je na konferenciji za novinare.

U ugostiteljskim objektima ne smije boraviti veći broj osoba od broja sjedećih mjesta uz poštivanje već postojećih mjera, a Upravi za inspekcijske poslove nalaženo je da prekršiteljima izriče najstrože sankcije u slučaju kršenja tih mjera, odnosno da se objekt zatvori u slučaju prekršaja.

Ministar zdravstva rada i socijalne zaštite ZHK Tomislav Pejić kazao je kako je hitna sjednica Štaba civilne zaštite organizirana zbog naglog skoka broja osoba zaraženih novim koronavirusom u ZHK.

- Ovim mjerama koje smo danas donijeli želimo zaustaviti daljnji rast i smanjiti broj novozaraženih osoba. Danas do 12 sati imali smo 18 oporavljenih, a 45 novozaraženih osoba i sve te osobe bile su u nekom direktnom kontaktu s javnim događajima, konkretno u svadbenim salama ili indirektno kao kontakt zaražene osobe iz svadbene sale. Mjere smo donijeli također kako bismo smanjili i pritisak na zdravstveni sistem kantona - kazao je Pejić.

Ministar je apelirao na građane da se pridržavaju propisanih mjera zaštite, jer koronavirus nije bezazlena bolest.

- Pozvao bih sve građane koji ne vjeruju u sve ovo da dobrovoljno dođu u bilo koji dom zdravlja ili u SKB Mostar i vide u kakvim uvjetima rade zdravstveni radnici i kako se uzrokuje bris na koronu. Također, molim sve ostale ljude koji nemaju simptome koronavirusa da se ne ustručavaju javiti zbog drugih komorbiditeta, ali i sve skeptike da ne šire teorije zavjere i da se ozbiljno shvati situacija vezana za COVID-19 - istaknuo je ministar Pejić.

Predsjednik Vlade ZHK Zdenko Ćosić kazao je kako rezultati testiranja pokazuju koliko su inspekcije bile učinkovite.

- Propusta je bilo, svijest kod ljudi je takva da se ne pridržavaju propisanih mjera, inspekcija je možda mogla učiniti više, možda i nije, i zato u današnjoj naredbi Štab izričito naređuje inspekcijskim službenicima da prekršitelje kazni najstrožim sankcijama, a to je zatvaranje objekta na određeno vrijeme - kazao je Ćosić.

Naveo je kako sve mjere koje se poduzimaju imaju svrhu zaštititi zdravstveni sistem.

- Iz izvještaja koje nam je podnio direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar vidimo da se broj hospitaliziranih osoba približava maksimalnom kapacitetu kojeg bolnica danas ima i zbog toga smo se dogovorili pronaći jednu lokaciju na području našeg kantona gdje će biti izolatorij. U njega ćemo bolesnike, koji po procjeni liječnika više ne trebaju boraviti u bolnici, a ipak im je potrebna zdravstvena zaštita, povlačiti iz COVID-bolnice i smještati u taj izolacijski centar. Smisao svega je da zdravstveni sistem funkcionira - istaknuo je Ćosić.