open-navfaktor-logo
search
Agencija za bankarstvo FBiH
Nove mjere za ublažavanje rizika od rasta kamatnih stopa
Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) donijela je nove podzakonske akte, odluku o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti banaka i odluku o dopuni odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika od rasta kamatnih stopa, koje stupaju na snagu danom donošenja.
06.04.2023. u 11:55
get url
text

Agencija je saopćila kontinuirano pratiti rizike i promjene koje mogu utjecati na ekonomske uvjete i stanje u bankarskom sistemu, a prije svega rizike koji se odnose na značajno povećanje kamatnih stopa, jer su ovi rizici prisutni u 2023. godini.

- U skladu s nadležnostima Agencije, donesene odluke, kao i nastavak aktivnosti Agencije u 2023. godini, dodatno su usmjerene na očuvanje ekonomije i izbjegavanje prenošenja negativnih učinaka na druga tržišta - ističu iz FBA.

U cilju očuvanja stabilnosti tržišta i bankarskog sistema, Agencija je tokom 2022. godine donijela odluke kojima je nastojala ograničiti rizik i posljedice makroekonomskih mjera i poremećaja na vanjskim tržištima. U razdoblju od prvih šest mjeseci primjene Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa, od listopada 2022. godine, zadržan je opći nivo kamatnih stopa na tržištu, uz dominantno izbjegavanje povećanja kamatnih stopa.

- U uvjetima mogućih značajnih poremećaja na vanjskim tržištima, očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog sistema postiže se dodatnim i privremenim upravljanjem rizicima i upravljanjem strukturom potencijalno značajnih i velikih izloženosti banaka na tržištima van Bosne i Hercegovine. Odluke će povoljno utjecati i na kreditnu aktivnost i jačanje konkurencije na domaćem tržištu, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.