Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić naglasio je kako smo "danas u Tešnju, na Sajmu privrede - jednom izrazito industrijskom gradu". Tešanj je, dodao je, po glavi stanovnika, možda i najrazvijeniji dio Bosne i Hercegovine.

- Sajam se vratio ponovo starim sjajem i u vrijeme kada imamo sve pozitivne ekonomske pokazatelje. Svjedoci smo da smo, ovih dana, samo u sedam godina udvostručili izvoz, koji je glavni motor našeg bruto društvenog proizvoda. Najzaslužniji za to je izvoz, poslije toga, naravno, zaslužni su i 60.000 novouposlenih ljudi i zakoni koji su prilično dosta regulirali finansijske tokove u BiH - kazao je Novalić.

Novi iskorak, dodaje, može se napraviti putem izgradnje infrastrukture i energetske tranzicije.

- Naravno, vodeći računa o problemu mladih i suzbijanju korupcije. U svakom slučaju ovdje, u Tešnju, možete uživo vidjeti kako korača naša privreda. Naravno, u suglasju sa međunarodnom jer ovo je međunarodni sajam. Zemlja-partner je Rumunija i to je razlog zašto smo danas ovdje. Vlada FBiH će uvijek biti na strani ekonomije jer najbolja socijalna mjera jeste rast ekonomije. Uz pomoć rasta ekonomije možete riješiti sve socijalne probleme. Svjedoci ste da je ovih dana socijalna sfera, praktično, jako mirna, iako je kritično vrijeme pred izbore - naglasio je Novalić.