open-navfaktor-logo
search
Press Vlade FBiH
Novalić: Potpisan ugovor za nabavku 500.000 doza vakcina Sinopharm
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je danas u Mostaru kazao kako je potpisan ugovor za nabavku pola miliona vakcina Sinopharm iz Kine. 
10.06.2021. u 11:08
get url
text

- Želim obavijestiti građane da je potpisan ugovor o direktnoj nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm sa proizvođačem. Javnosti je poznato da je Federacija BiH direktno pregovarala sa Kinom za ovu nabavku. Ugovor u ime Federacije potpisao je v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić - rekao je Novalić i dodao: 

"Veoma je bitno kazati da je Vlada Republike Kine odobrila izvoz Federaciji BiH svih pola miliona doza vakcina. Kao što je javnosti poznato, svugdje u svijetu države nabavljaju vakcine. Javnost treba znati da je Vlada FBiH poduzimala, poduzima i poduzimat će sve aktivnosti da za građane Federacije nabavi vakcine".

Novalić se u ime Vlade FBiH i svoje lično, zahvalio Ambasadi Narodne Republike Kine u BiH i Ambasadi BiH u Kini.  

Siniša Skočibušić, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH je kazao kako imaju čvrsta obećanja o vrlo skoroj isporuci vakcina Sinopharm.

Dodaje kako su u toku pregovori sa Pfizerom.

- Prikupljaju se dokumenti za pravljenje ugovora, tu aktivnost vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH. Sa Pfizerom se u ovom trenutku planira nabaviti 1,2 miliona vakcina, od toga bi išlo milion za Federaciju BiH, a 200.000 za RS. Zavodu za javno zdravstvo FBiH su se obratili brojni ponuđači koji su ponudili nabavku vakcina, mi sa svima vodimo pregovore. Oni traže brojnu dokumentaciju, a koju im šaljemo. Ne želimo zatvoriti niti jedna vrata. Nadamo se da ćemo uskoro imati veću količinu vakcinu, kojom ćemo ubrzati vakcinaciju - kazao je Skočibušić i dodao:

"Do sada je putem COVAX mehanizma, brojnih donacija u Bosnu i Hercegovinu stiglo 269.207 vakcina. Prvom dozom je vakcinisano 134.299, a drugom dozom 30.481. Svi koji su se vakcinisali prvom dozom odmah u frižiderima Zavoda za javno zdravstvo FBiH čuva se i druga doza, tako da će vakcinisanje biti završeno u predviđenom roku".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.